Prava epidemija gripe stiže krajem prosinca

Nedovoljno cjepiva

Avdić tvrdi da je na području grada preventivno cijepljenje već u tijeku, međutim, problem ovoga procesa je nedovoljna količina raspoloživog cjepiva.

“Za područje HNŽ-a osigurano je svega 600 doza cjepiva i raspoređeno po domovima zdravlja, međutim, kako su raspoložive količine cjepiva nedovoljne, donesena je odluka da se cijepe samo ugrožene skupine, s kroničnim oboljenjima”, kazao je Avdić, dodavši kako se nove količine cjepiva očekuju do početka prosinca. Do tada, po njegovim riječima, cjepivo protiv gripe građani mogu kupiti u ljekarni po cijeni od 22 marke te biti cijepljeni u dogovoru s medicinskim osobljem.

Preventivno djelovati

“Virus gripe je ušao u Mostar, ali kako ona dolazi u valovima, uskoro se može očekivati i novi broj oboljelih. Međutim, špica, odnosno vrhunac epidemije, bi mogao biti krajem prosinca ili samim početkom siječnja iduće godine”, kazao je Avdić.

Po njegovim riječima, liječničku pomoć već je zatražilo više od 50 osoba, ali tvrdi da je taj broj daleko veći, jer mnoštvo naših sugrađana, osobito onih iz perifernih dijelova grada, još primjenjuje tradicionalno liječenje u kućnom ambijentu uz tople napitke.

Međutim, po Avdićevim riječima, gripa se ne smije shvaćati neozbiljno, treba je odležati i svakako zatražiti liječničku pomoć. Najčešći simptomi su visoka temperatura, 39 do 40 stupnjeva praćena nelagodnom, drhtavicom, prekomjernim znojenjem, bolovima u rukama i nogama, kao i opća nemoć i kostobolja, glavobolja, te proljev i povraćanje, što se najčešće manifestira kod djece.

Avdić tvrdi da je prevencija i više nego značajna, pa su tako poslali upute svim javnim ustanovama kao što su škole, vrtići i sva mjesta, gdje su svakodnevno velika okupljanja.

Dnevni list