PITALI SMO STOŽER Zašto su jedni subjekt, a drugi "Majčino selo", nisu baš odgovorili

HNŽ, Stožer civilne zaštite HNŽ, koronavirus, koronavirus, majčino selo, samostan, miletina, koronavirus mostar, SKB Mostar, press, darko juka, koronavirus, Mostar, koronavirus, SKB Mostar, Stožer HNŽ, koronavirus mostar
FENA /Mario Obrdalj

Na današnjoj konferenciji za tisak Stožera civilne zaštite u HNŽ-a upitali smo zašto su vjerske institucije odnosno Majčino selo i samostan u Miletini javno objavljene dok to nije slučaj sa poslijednjim klasterom u Čitluku.

Odgovor koji smo dobili sam po sebi je kontradiktoran jer su sa te iste govornice članovi Stožera različito postupali. Za klaster Bhansa govorili su Zračna luka, za klaster Ledo "gospodarski subjekt", dok su Majčino selo i samostan zvali Majčino selo i samostan u Čitluku.

“Što se mene tiče osobno, od početka izlazaka pred javnost nastojim ne upotrebljavat imena, ne prozivati izravno osim ako je neko već obznanio kao što je to bio slučaj sa Međugorjem. Moramo priznati da je Međugorje posebno osjetljivo pitanje iz razloga što su u pitanju štićenici Majčinog sela, djeca, i kontakti ostvareni s njima. Tu su i dužnosnici u Crkvi, odnosno osoblje iz vjerskih organizacija s kojima su mnogi ostvarili nebrojne kontakte. Tako smo iz početka išli otvoreno s tim, kako bi ljudi bili upozoreni i kako bi se oni koji su s njima ostvarili komunikaciju samoizolirali”, kazao je Darko Juka, savjetnik predsjednika Vlade HNŽ-a.

“Dakle, niste od mene čuli sintagmu “gospodarski subjekt” niti bilo koju drugu. Molim da ovo pitanje postavite onomu koji ju je upotrijebio. Osobno nisam iznio niti jedno ime i prezime s ove govornice, cijelo vrijeme nastojim očuvati privatnost. Epidemiolozi na terenu utvrđuju svaki pojedini kontakt s osobom koja bude pozitivna i te osobe koje su potvrđene kao kontakti stavljaju se u izolaciju, samoizolaciju kod kuće ili u bolničku, prema propisima i procedurama koje su predviđene", zaključio je Juka.

On je na pitanje odgovorio kao da je upućeno osobno njemu, a ne njemu kao predstavniku Stožera. Njegove kolege iz Stožera su do sada postupale dvojako, iz čega je jasno da Stožer nema konsenzusa zašto je nešto NN klaster, a nešto Majčino selo. Je li jedne lakše osloviti, nego druge?

Žitelji su u više navrata pozvani da se samoizoliraju, a što se posebno odnosi na Čitluk gdje je u više navrata kazano da se izoliraju svi koji su bili u kontaktu sa svećenicima i časnim sestrama. Ako ćemo nešto oslovljavati sa "gospodarski subjekt", neka se onda izoliraju i svi koji su bili u kontaktu sa subjektom u Čitluku.