OVO JE FRUSTRIRAJUĆE Odustajemo od ulaganja u Mostar!

Rupe u Mostaru
hercegovina.info

Švedska, kao jedan od međunarodni donatora, odustaje od daljih ulaganja u Mostar, dok se ne riješi pitanje provedbe projekta izgradnje kolektora otpadnih voda u tom hercegovačkom gradu, s čime se kasni skoro više od godinu dana.

Projekt izgradnje desnoobalnih i lijevoobalnih kolektora otpadnih voda, te pročistača u južnoj gradskoj zoni Mostara procjenjuje se na oko 130 milijuna konvertibilnih maraka, skoro 67 milijuna eura. Trebao je biti završen do kraja 2018. godine, a međunarodni donatori tvrde da projekt trenutno funkcionira sa svega oko trećine kapaciteta, piše Radio Slobodna Europa (RSE).

Svenungsson: Jako frustrirajuće

Švedska je u izgradnju do sada uložila četiri milijuna eura, ali konačnom realizacijom nisu zadovoljni, kazao je za Radio Slobodna Europa Torgny Svenungsson, zamjenik šefa misije u švedskom veleposlanstvu.

"Švedska je zajedno sa EU i Svjetskom bankom investirala oko 3 milijuna eura novca švedskih poreznih obveznika u projekt tretiranja otpadnih voda u Mostaru. Nakon odgoda, testna faza je počela 2018. i kolektori sada rade s jednom trećinom kapaciteta.

Još uvijek to nije preuzeo Grad Mostar i kao što sam rekao nije u punoj funkciji. U suštini do njih ne dolazi dovoljno otpadnih voda. Zato smo mi još 2016. godine dali i dodatna sredstva kako bi se spojio sustav s lijevom obalom grada na kolektor, kako bi se mogao obraditi u dijelu za preradu otpadnih voda. Nažalost, to se nije dogodilo, jer kanalizacijski sustav nije bio povezan na ovaj kolektor, što je u suštini odgovornost lokalnih vlasti. Ovo je za nas vrlo frustrirajuće", kaže Svenungsson.

"Mi smo jako dugo razgovarali s Gradom Mostarom, ali također i s višim razinama vlasti, ali rezultata nema. Kako sada stvari stoje, nećemo investirati dodatna sredstva ili ulagati u nove projekte u Mostaru sve dok Grad ovo ne razriješi i preuzme odgovornost", ističe Svenungsson.

U dokumentu Svjetske banke o provođenju više projekata zaštite kvaliteta vode u Bosni i Hercegovini, koji je sačinjen u 2018. godine, iznos dijela grant sredstava za pročistače u Mostaru, je oko 11,7 milijuna američkih dolara. Od toga je 6,4 milijuna dolara IPA-sredstava Europske unije (EU), te 3,5 milijuna dolara Švedske agencije za međunarodni razvoj i suradnju (SIDA).

U Izaslanstvu EU u Bosni i Hercegovini za RSE su kazali da je izgradnja kolektora otpadnih voda zajednički financirana grantom iz IPA sredstava EU, kreditom Europske investicijske banke, grantom iz sredstava švedske Agencije za međunarodni razvoj i saradnju (SIDA), te domaćim sredstvima, piše RSE.