OKREĆE LI SE U GROBU Nekad sve Matanovo, danas sve ženino

Matan Prosjaci i sinovi mostar
Ilustracija hercegovina.info

Stari hercegovački duh, gdje je muško bilo glava i domaćin, srazmjerno onome kada je Matan od Nuše u legendarnim Prosjacima i sinovima otkupio i mašinu, čisto nek ni to nije njezino, u Hercegovini čini se lagano isčezava.

Barem bi se to moglo utvrditi po brojnim nekretninama koje su naši javni dužnosnici uknjižili na ljepše polovice, da ne kažemo i na ostale mnogobrojne 'ženine', punce i punice, strine i stričeve...

Ovaj kulturološki pomak naprijed lijepo se može pratiti kroz posjedovne listove naših visokih dužnosnika. Primjera je bezbroj, a donosimo samo neke. 

Predsjednik HDZ-a BiH za vilu na Barama dao je lijep primjer koji su nižerangirani dužnosnici morali slijediti. Polovina imanja je u posjedu njegove supruge Bernardice, a polovina na njemu osobno. Iz ovoga bi se moglo zaključiti da Čović nije Matan, ali nije ni recimo poput drugih mu dužnosnika, koji ni pola zemljišta ne ostaviše sebi, nego sve upisaše na suprugu.

Kako smo ljetos i pisali, poluotok Vojno dobiva novi vodovod, voda stiže pred svaku kuću, a tako i pred zemljište koje je mostarski gradonačelnik u cijelosti upisao na suprugu Dubravku. 2490 četvornih metara zemljišta upisano je na Bešlićevu ljepšu polovicu.  

Nasuprot Bešliću, županijski premijer Nevenko Herceg čini se više slijedi Čovićevu praksu, pa je vrijedniju nekretninu upisao na suprugu. 
Od poznatog premijer ima u Mostaru stan od 167 kvadrata, dok je na suprugu Lenku, barem kako je objavio CIN, 'napisao' stan u Makarskoj. 

Uz navedene, čini se da potpuno povjerenju u suprugu ima i aktualni rektor prof. dr. sc. Zoran Tomić koji se već duže vrijeme ‘kući’ na parceli od 1147 četvornih metara. Radi se o oranici/njivi sedme klase koja katastarski pripada Cimu, a kojoj je posjednik Marijana Tomić. 

Primjera je, kažemo, bezbroj. Brojnim nekretninama ni Dektiva ne bi ušla u trag jer su duboko zametene na prezimenima ženine rodbine. Matan da je živ, a kuća mu na Nuši, sigurno bi opet, barem dvaput umro.