O RADU BEŠLIĆA Oporba pitala HDZ i SDA zašto se srame bivšeg gradonačelnika

Ljubo Bešlić, koalicija Mostar moj dom, lokalni izbori 2020, Gradsko vijeće Mostar, Ljubo Bešlić
hercegovina.info

Izvješće o radu bivšeg mostarskog gradonačelnika Ljube Bešlića danas nije usvojeno jer se o njemu nije ni glasovalo. Naime, prjedlog vladajućih, a kasnije i odluka, je bio samo da se ono primi k znanju. Iako su oporbeni vijećnici smatrali kako se o istom treba glasovati to se ipak nije dogodilo. 

U raspravi oko izvješća vijećnica Naše stranke Irma Baralija je rekla:

"Ovdje ima toliko paušalnih stvari koju su navedene samo da se popuni papir. Imamo i nekih paušalnih ocjena kakva je bila suradnja na ovoj ili onoj razini. Kažu suradnja je bila zadovoljavajuća, ali je bilo problema s nekim razinama vlasti. Po kojim parametrima? Što znači zadovoljavajuće? Koji je bio cilj? Što je ostvareno? Koji su bili koraci? Mi takve stvari ne vidimo u izvješću. Primjerice imamo nabrajanje kada se sastalo i s kojim veleposlanikom. Što građani i građanke Mostara imaju od toga? Koji je cilj? Da se uslikamo s veleposlanikom i stavimo na stranicu Vijeća? Ovo je preporuka za gradonačelnika za naredno izvješće koje se bude pisalo, da nam se jednostavno prezentira koji su bili ciljevi određenih sastanaka i zašto smo ostvarili ili nismo ostvarili te ciljeve kako bi znali u kojem pravcu ići. U izvješću se također se ne može pretjerano zaključiti da je protekla godina bila u kojoj smo bili pogođeni pandemijom, osim kada se govorilo da zbog pandemije nema novca. No, na koji način se pokazalo liderstvo samog gradonačelnika, na koji način je komunicirao s uredima, što je sve stavio na raspolaganje od strane Grada kako bi se pomoglo u pandemiji nismo dobili informacije iz izvješća. Mi ćemo naravno glasovati protiv", rekla je Baralija.

"Meni osobno glupo pričati i raspravljati o ovom izvješću jer nema čovjeka koji bi ga trebao obraniti. Napadati sada neke ljude koji su nanovo došli nema smisla. Jedino što mi je zanimljivo od svega ovoga je to da vidim kako će proći glasovanje", rekao je Silvio Bubalo vijećnik HRS-a.

Predsjednik Gradskog vijeća Grada Mostara Salem Marić inzistirao je da se o izvješću ne glasuje, već je isključivo bio za opciju da se on primi k znanju. 

"Osam godina nije bilo izvješća, jedna nam sada ne znači puno'', kazao je Marić.

"Ovdje se radi o demokraciji. U svakom parlamentu u bilo kojoj državi, netko na kraju godine podnese izvješće o svom radu. Ovo je izvješće koje je došlo na Vijeće. Što znači da ga primimo k znanju? Meni onda nije trebalo ni doći. Ono ili mi je prihvatljivo ili nije. Ovo je izvješće o radu o kojem će se vijećnici izjasniti. Ako je prihvatljivo onda uredu, ako nije onda je to poruka svima nama da nešto treba promijeniti. Valjda je to smisao toga. Ja znam da neće past gradonačelnik, ali je poruka da se nešto promjeni. O tome treba glasovati", rekao je Slaven Bevanda Vijećnik HRS-a.

"Nije isto da se izvješće primi k znanju ili da se prihvaća ili odbija. Druga stvar zašto smo onda razmatrali izvješća drugih javnih ustanova. Nije bilo Gradskog vijeća pa smo usvajali izvješća tih ustanova za prošlu godinu. Gospodin Bevanda je to jasno rekao. Ako mislite da se ne treba glasovati, onda izvješće niste trebali slati nikako na dnevni red. Ako je na dnevnom redu onda se o njemu trebamo izjasniti. Zašto se vi stidite rada gospodina Ljube Bešlića bivšeg gradonačelnika. Pojedinci ovdje, s njim su savršeno vladali osam do dvanaest godina, a sad kada ga nema svi se peru i neće da usvoje ili ne usvoje izvješće. Idemo glasovati pa neka svak kaže svoje mišljenje o rado gospodina Bešlića pa da završimo ovu priču. Ponavljam, o izvješću se glasa", rekao je Arman Zalihić vijećnik SDP-a. 

No, želja oporbe se nije ostvarila. Glasovanja nije bilo, izvješće je primljeno k znanju. Tko bi ga od gradskih vijećnika podržao, a tko ne, građani Mostara to nikad neće saznati.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.