FOTO  Nelegalna gradnja bivšeg gradonačelnika Ljube Bešlića osvanula na billboardima

Nelegalna gradnja bijeli brijeg
Billboardi

Neformalna grupa građana okupljena oko inicijative „Stop nelegalnoj gradnji na Bijelom Brijegu“ nastavlja s kampanjom protiv bespravne gradnje u svom susjedstvu. 

Jutros su u sklopu kampanje protiv bespravne gradnje na Bijelom Brijegu na pet lokacija u Mostaru postavljeni bilboardi s porukama: “Do kada će Mostarci ispaštati zbog bespravne gradnje”, “Stop nelegalnoj gradnji na Bijelom Brijegu”.

"Šesterokatni stambeno-poslovni objekat mimo svih propisa i gradskih planova za mandata Ljube Bešlića nikao je na mjestu kuće na Bijelom Brijegu, koja je samo mogla pretrpjeti manje intervencije. Debelo je u svim smjerovima probio gabarite, a sagrađen je i kat više.

Inspektor Nebojša Šarić svojim prvim izlaskom na teren utvrdio je sporni kat, međutim bivši gradonačelnik Ljubo Bešlić i Šef službe za građevinske propise Zdravko Čuljak, sva trojica i kazneno prijavljeni, kupovali su vrijeme investitoru da legalizira kat, umjesto da donesu rješenje o rušenju. Iz Odjela za urbanizam i građenje Grada Mostara potvrđeno je kako će biti odbijen zahtjev investitoru za šesti kat, nakon čeka će postupajući inspektor izdati riješenje za uklanjanje istog.

Napomenuti je da je Zdravko Čuljak tri mjeseca u ladici držao žalbu stanara Bijelog Brijega, kako bi ih ostavio isključenima iz postupka izdavanja dozvola, te ga tek nakon pisanja medija proslijedio drugostupanjskom organu, ponovno nepotpun. 
Iz resornog županijskog ministarstva su nam nakon tri mjeseca poručili da su zaprimili našu žalbu, međutim kažu da nisu dobili kompletnu dokumentaciju, te su predmet ponovno slali Službi za građevinske propise, i zatražili kompletiranje dokumentacije da bi se predmet riješio. Velika je enigma zašto Zdravku Čuljku, koji je sa šefom Bešlićem izdao ilegalnu dozvolu za objekt na Bijelom Brijegu, treba toliko vremena da dostavi našu žalbu resornom ministarstvu ako je sve radio po propisima.

Tračak nade ulijeva nam nova gradska vlast, na čelu s gradonačelnikom Mariom Kordićem, koji je na sastanku poručio da neće dopustiti legalizaciju šestog kata, kao ni gradnju nove zgrade u neposrednoj blizini postojećeg nelegalnog stambeno poslovnog objekta.

Postavljanje bilboarda samo je jedna u nizu naših aktivnosti u borbi da vratimo normalan život u naše naselje, koje su uzurpirali bespravni izdavatelji dozvola", stoji u priopćenju.