Nakon šokantnog videa ravnateljica čiji je sin glavni akter poslala demantij

Vršnjačko nasilje
Screenshot

Nakon što smo danas objavili video vršnjačkog nasilja iz Osnovne škole 'Bijelo Polje' u Potocima kod Mostara, na kojoj se vidi kako osnovac premlaćuje kolegu iz klupe, stigao je demantij Škole kojeg potpisuje ravnateljica čiji je sin glavni akter videa.

Demantij prenosimo u cijelosti.

"Poštovani, 

povodom Vaše objave od 28.5.2021. godine u 15:59 sati, a u cilju istinitog informiranja javnosti tražimo od Vas da objavite demantij na tekst 'Donosimo jeziv snimak vršnjačkog nasilja iz Mostara koji nigdje nije objavljen', u kojem su navedene neistine, netočne i neprovjerene informacije, te u cilju istinitog informiranja javnosti i Vas navodimo sljedeće:

Točno je da se ovaj slučaj dogodio u našoj školi 17.12.2020. godine. Točno je da je i dječak na snimci sin ravnateljice, ali ono što nije istina, a objavili ste da ovaj video nije nigdje objavljen jer je jedan od aktera sin ravnateljice škole.

1. Snimak nije objavljen i pokušalo se zaustaviti njegovo širenje, jer na sastanku Školskog koordinacijskog tima koji je imenovan za postupanje u slučaju nasilja (održanog 29.12.2020. godine), majka oštećenog dječaka tražila da se na ovaj slučaj 'stavi točka', da se zaustavi širenje videa među vršnjacima jer bi njegovo objavljivanje dodatno uznemirilo dječaka.

2. Vaš navod da je dijete s ozljedama oka pušteno kući, a da o tome nitko nije izvijestio roditelje je potpuno netočna. Razrednica je primijetila ozljedu na oku dječaka na kraju nastave, te o tome obavijestila ravnateljicu Škole koja je odmah telefonski kontaktirala majku ozlijeđenog dječaka.

3. Vaš navod da ovaj slučaj nije prijavljen ni policiji, ni Centru za socijalni rad govori o Vašem površnom izvještavanju i potpunoj neupućenosti u Protokol o postupanju u slučaju nasilja, koji je točno definirao i precizirao razine nasilja, korake o postupanju i informiranju Institucija za svaku razinu nasilja.

U Vašem tekstu dalje navodite da napadač školsku godinu završava s primjerenim vladanjem. Napominjemo da je učeniku izrečena pedagoška mjera - opomena, koja je imala za posljedicu snižavanje ocjene iz vladanja, a opći uspjeh učenika u učenju i vladanju još nije utvrđen, tako da je rano govoriti o istom. Također, napominjemo da član 74., stav 2. Zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju propisuje da se izrečena pedagoška mjera odnosi na školsku godinu u kojoj je izrečena, a može se u tijeku školske godine ublažiti ili ukinuti.

Dalje u Vašem tekstu se navodi da su roditelji tražili inspekcijski nadzor od nadležnog Ministarstva i prosvjetne inspekcije, te da nije poznato je li išta učinjeno. Županijski prosvjetni inspektor je u O.Š. 'Bijelo Polje' Potoci dana 4. i 5.1.2021. godine objavio tematski inspekcijski nadzor o slučaju vršnjačkog nasilja o čemu je sačinio Zapisnik broj 05-06-34-2517-1/21 od 4.1.2021. godine, te na osnovu istog donio Rješenje o izrečenim mjerama i radnjama te o rokovima za njihovo izvršenje broj 05-06-34-2517-2/21 od 12.1.2021. godine te je izvršen kontrolni inspekcijski nadzor o čemu postoji Zapisnik broj 05-06-34-2517-4/20 od 2.2.2021. godine.

Još jednom iskazujem svoje duboko žaljenje zbog ovog nemilog događaja, koji se dogodio u našoj Školi, zbog pretrpljene psihičke i fizičke boli dječaka, zbog uznemirenosti i teškog razdoblja kroz koji su prošli roditelji oštećenog dječaka, ali isto tako pod punom moralnom odgovornošću izjavljujem da je Škola poduzela sve potrebne korake i radnje na koje nas obavezuje Protokol o postupanju u slučaju nasilja.

Ni u jednom trenutku ne želeći ništa sakriti, ni amnestirati bilo koga od odgovornosti za učinjeno. Briga za zdravlje naše djece nam je svima zajednička obaveza i odgovornost te molimo medije da ovakvim senzacionalističkim, neprovjerenim informacijama dodatni ne uznemiruju javnost", navodi se u demantiju Škole.

Nakon što smo isti zaprimili kontaktirali smo roditelje oštećenog dječaka koji su demantirali dijelove demantija, te kazali da je točka 2 potpuno neistinita. 

Naime, njihov sin je ozljedu oka zaradio malo prije nastave, a primjetili su je roditelji kada je dječak stigao kući i ispričao roditeljima što se dogodilo. Nakon toga je majka dječaka kontaktirala razrednicu.

Roditelji su nam također rekli kako su psihički umorni i iscrpljeni od ovog slučaja koji im je donio veliki stres te se nadaju kako se o istom više neće razgovarati putem medija.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.