FOTO  Mostar: Sigurnost i problem maloljetničke delikvencije

delikvencija

Sastanku su uz predstavnike Grada Mostara, između ostalih, nazočni bili i Nevenko Herceg, predsjednik Vlade HNŢ-e, Šerif Špago, predsjednik Skupštine HNŢ-e, Slađan Bevanda, ministar MUP-a HNŢ-e, Rašid Hadţović, ministar znanosti, prosvjete, kulture i sporta, sigurnosnih agencija OSA-e, SIPA-e, Centra za socijalni rad te četiri aktiva direktora i ravnatelja osnovnih / srednjih škola HNŢ-e.

Gradonačelnik Bešlić u uvodu je kazao kako se, ponukan posljednjim tragičnim događajima kao društvo mora početi sustavno baviti problemom maloljetničke delikvencije.
- Mislim da vrijeme u kojem ţivimo, gdje su razni poroci prisutni, gdje su roditelji okupirani svakodnevnim problemima i nemaju dovoljno vremena da utvrde što im djeca zaista rade, dovodi do neţeljenih posljedica. Mislim da je krajnje vrijeme da napravimo određene pomake da prije svega krenemo sa nekakvim okruglim stolovima, kako bi dobili informacije što se u školama događa, da se o određenim pojavama treba otvoreno govoriti te moramo napraviti određenu strategiju koja će nam kazati kako i na koji način stati ukraj maloljetničkoj delikvenciji, pogotovo onoj koja ima smrt kao posljedicu-kazao je gradonačelnik Bešlić.

Potporu ovakvom promišljanju dali su svi sudionici sastanka. Tako je danas formirana radna skupina od pet članova koja će do sredine siječnja 2016. godine dostaviti prijedloge konkretnih mjera, kojima će se preventivno djelovati na suzbijanje maloljetnička delikvencija i poboljšati sigurnost kao komunikacija između svih segmenata društva, a na temelju prijedloga koje će dati svaka od navedenih institucija Svoje prijedloge trebaju dostaviti i Zavod za školstvo HNŢ-e, Pedagoški zavod HNK i Tuţiteljstvo HNŢ/K.
Nakon toga koncem siječnja iduće godine zakazat će se novi sastanak, a o zaključcima javnost će biti informirana.