MOSTAR Sezona za zaborav, ono malo što se zaradi dovoljno tek za opstanak

Stari most
hercegovina.info

Bez obzira na važeće mjere i preporuke kriznih stožera koje su negativno utjecale na turizam u Hercegovini, stari dio Mostara u danima vikenda tradicionalno bilježi veću posjećenost u odnosu na ostale dane. Lijep dan, za posjetu Mostaru iskoristili su i turisti iz zemalja regije, uglavnom ih Hrvatske i Srbije, prenosi BHRT.

Vlasnike restorana i suvenirnica raduju dolasci turista, bez obzira na to što, kako kažu, od domaćih gostiju i nemaju preveliku korist. Sezona koja je iza njih, bila je – sezona za zaborav.

Za povratak starim navikama turističkih radnika u Mostaru, potrebno je prije svega otvaranje granica i putovanja bez ograničenja uzrokovanih pandemijom koronavirusa. Ono malo što će se zaraditi u narednim mjesecima poslužit će samo da bi se opstalo.

Grad Mostar koji je u većini slučajeva vlasnik prostora oko Starog mosta nedavno je donio odluku da cijenu najamnine za ugostitelje do nove godine snizi za 20, odnosno za vlasnike suvenirnica za 50 posto.

Turističku sezonu u Mostaru donekle su spasili domaći i turisti iz zemalja regije. Turistički radnici ovdje vjeruju da će do početka naredne sezone granice biti otvorene, te da će ona biti mnogo bolja od minule.