Mostar: Proljeće bez proračuna

Gradska Uprava Mostar

Kako je za “Slobodnu” izjavio dopredsjednik Gradskog vijeća Mostara Danijel Vidović, na Nacrt proračuna uloženo je dosta primjedbi vijećnika i stranačkih klubova koji sudjeluju u radu Gradskog vijeća te je odlučeno da se da rok od dva tjedna kako bi se obavila javna rasprava o proračunu. - Taj je rok istekao 18. ožujka i sve primjedbe upućene su gradonačelniku. Te primjedbe razmatraju se i intenzivno se radi na konačnom Prijedlogu proračuna, ali bez obzira na to, nećemo održati sjednicu do 31. ožujka zbog uskrsnih blagdana - istaknuo je Vidović.

Ne vjerujem da će se u prvom tjednu nakon Uskrsa održati sjednica na kojoj će biti razmatran proračun - ocijenio je Vidović te podsjetio da je zbog nakaradnog Statuta, od kada je nametnut prije šest godina, Mostar samo jedanput usvojio proračun na vrijeme.

- Samo se u Mostaru, i nigdje više u BiH, proračun donosi dvotrećinskom većinom i treba pomiriti mnoge interese. Treba mnogo kompromisa, a ja se iskreno nadam da će biti zdrava razuma te da se neće ponoviti situacija kakva je bila prošle godine – nada se Vidović. Prošle godine Mostar je zbog nemogućnosti dogovora o izboru gradonačelnika četrnaest mjeseci bio bez proračuna, a i njega je nametnuo gradonačelnik gotovo na isteku 2009. godine, i to nakon što mu je OHR dopustio korištenje te mogućnosti. U ostalim općinama i gradovima, ako općinsko ili gradsko vijeće ne usvoje proračun, načelnik ili gradonačelnik mogu ga nametnuti kako proračunski korisnici ne bi imali negativne posljedice, ali u Mostaru ta mogućnost ne postoji.

Dopredsjednik Vidović ovom je prigodom ukazao na manjkavosti gradskog Statuta koji je nametnuo tadašnji visoki predstavnik u BiH Paddya Ashdowna. - Njegova primjena u praksi pokazala je niz manjkavosti, a jasan pokazatelj su brojne političke krize koje su potresale Mostar u razdoblju od kada je Statut nametnut – kaže Vidović te podsjeća da su brojne političke stranke i javnost, ali i pojedini predstavnici međunarodne zajednice, ukazali na potrebu za promjenama Statuta do njegova potpunog ukidanja. - Mostarski je Statut u suprotnosti s europskom poveljom o lokalnoj samoupravi, Izbornim zakonom u BiH, a u pojedinim elementima je i diskriminirajući glede poštovanja ljudskih prava građana Mostara - ističe Vidović. (SD)