VIJEĆNICI ZBUNJENI Kosača potrošila 61 tisuću maraka na "asgdvasd"

hrvatski dom herceg stjepan kosača, danijel vidović, Društvo hrvatskih književnika Herceg Bosne, Marijan Mandić
hercegovina.info

Pred gradskim vijećnicima, koji su zatrpani materijalima za predstojeću sjednicu Vijeća naći će se brojna izvješća gradskih ustanova za prethodnu godinu.

Jedna je pak stavka - kada je u pitanju izvješće o radu Hrvatskog doma Herceg Stjepan Kosače zbunila mostarske vijećnike koji se pripremaju za nadolazeću sjednicu.

Naime, u tabelarnom pregledu rashoda i prihoda pod stavkom 613-9 potrošeno je 61.739 maraka, a svrha trošenja je nekoliko slova – preciznije „asgdvasd“. U Kosači pak kažu da se ne radi o nikakvoj malverzaciji što im se imputira, nego o računovodstvenoj pogrešci, odnosno da je ta stavka zbroj onih ispod nje. O svemu će se i službeno oglasiti tijekom dana.

Hrvatski Dom herceg Stjepan Kosača osnovale su bivše općine, a nakon njihova ujedinjenja Grad Mostar je preuzeo osnivačka, vlasnička i druga prava. Dom se financira iz proračuna i vlastitih prihoda, a najveći dio sredstava ode na plaće. Ustanova ima 19 djelatnika, od čega dva stalna vanjska suradnika za podružnicu Mostarska Panorama sa neto primanjima od 400 maraka mjesečno. Zanimlijvo je da Dom ima čak pet vrtlara-razvodnika plus tehničara zelene površine, te voditelja kućnog održavanja. Na plaću ravnatelja godišnje ode 17.116 maraka, a voditeljicu „Mostarske panorame“  12.398 maraka. 

Sjednica GV Mostara održava se u utorak 11. svibnja s početkom u 10 sati. Uz Kosaču, na dnevnom redu će se naći izvješća o radu 11 kulturnih, tri zdravstvene i pet ustanova iz oblasti socijalne zaštite.