MJEŠTANI BLOKIRALI ILEGALNI PUT Investitor tvrdi kako je za probijanje dobio usmenu dozvolu gradonačelnika Mostara

miljkovići ,kamenolom,mokri do,vijesti

Mještani Miljkovića blokirali su danas nelegalno probijen put koji koristi kompanija Aleamil iz Mostara za prijevoz mineralne rude iz kamenoloma Mokri Do kojeg su dobili na koncesiju od 20 godina.

O ovom putu portal Hercegovina.info već je pisao:

Na zahtjev stanovnika Mjesne zajednice Miljkovići u predmetu nelegalnog probijanja puta i ostalih nepravilnost, teren su obišle brojne inspekcije.

Sadržaj se učitava...

Nakon što je inspekcijskim nadzorom dokazano da je put koji su probili i koriste ilegalan, mještani su danas na nekoliko sati blokirali isti. Na lokaciji blokade bio je i predstavnik koncesionara koji je prema tvrdnjama mještana izjavio kako je od gradonačelnika Mostara dobio usmenu dozvolu za probijanje ovoga puta.

miljkovići ,kamenolom,mokri do,vijesti
Oštećen put kojim prolaze kamioni

Nelegalni put su, kažu mještani prijavljivali gradskim i županijskim inspekcijskim tijelima, u potrazi za onim tko je nadležan za postupanje u ovakvim slučajevima, zatim su se obratili medijima, te je na kraju sve dospjelo u ruke inspektora zaposlenih u JP Ceste Federacije.

Koncesionar je u odgovoru novinaru Hercegovina.info tvrdio kako je sa njihovim potezom probijanja novog puta koji se ne uklapa u prostorni plan upoznao sve institucije kojih se to tiče.

Kako ispada po nalazima inspekcije, iz kompanije Aleamil nisu govorili istinu.

miljkovići ,kamenolom,mokri do,vijesti
Zaustavljena vozila kompanije Aleamil

Izlaskom na teren, inspekcija je uočila veći broj nepravilnosti, te je potvrđeno pisanje portala Hercegovina.info kako je prokopani put potpuno ilegalan i prokopan bez ijedne dozvole.

Na dokumentu koji potpisuje direktor Cesta Federacije Ljubo Pravdić, istaknuto je sljedeće:

Na osnovu prijave MZ Miljkovići, Grad Mostar od 22.06.2023. godine, utvrđeno je da je poduzeće ALEAMIL d.o.o. Mostar izvršilo nelegalne radnje na izgradnji nelegalnog priključka na magistralnu cestu M17.4, dionica: 001, Mostar - Čitluk, na stacionaži 6+350 (D). 

Nelegalni priključak je izveden bez odobrenja upravitelja magistralne ceste. Priključak se koristi za izvoz materijala s obližnje eksploatacije u naselju Miljkovići. Uz to, priključak se nalazi u nepreglednoj horizontalnoj krivini, ugrožavajući sigurnost prometa na magistralnoj cesti. Također, vozila koja koriste nelegalni priključak prljaju kolovoz i iznose pijesak i zemlju na magistralnu cestu.

Na temelju zakonskih odredbi, izdali su sljedeće zahtjeve:

Poduzeću ALEAMIL d.o.o. Mostar nalaže se da odmah ukloni nelegalno izgrađeni priključak i vrati cestovni pojas u prvobitno stanje, najkasnije u roku od 3 dana od primitka zahtjeva.
Ukoliko poduzeće ALEAMIL d.o.o. Mostar ne postupi po ovom zahtjevu, JP CESTE FEDERACIJE BIH će otkloniti nedostatke o trošku investitora nelegalnih radova.

miljkovići ,kamenolom,mokri do,vijesti

miljkovići ,kamenolom,mokri do,vijesti

Napominju da će se nelegalne aktivnosti također prijaviti nadležnoj inspekciji radi poduzimanja daljnjih mjera iz njihove nadležnosti.

miljkovići ,kamenolom,mokri do,vijesti

Osim cestovnog inspektora, na teren je izašao i rudarsko geološki inspektor koji je također utvrdio određene nepravilnosti.

Inspektorat Ministarstva gospodarstva Vas obavještava da je rudarska inspekcija ovog Inspektorata, dana 22.6.2023. godine izvršila traženi inspekcijski nadzor lokaliteta "Mokri Do" i poduzeća "Aleamil" d.o.o Mostar, kojom prilikom je utvrđeno da predmetno poduzeće nije izašlo iz odobrenih gabarita eksploatacijskog polja, međutim su utvrđene određene nepravilnosti u obilježavanju prijelomnih točaka, zbog čega je naložena mjera otklanjanja nedostataka. 

miljkovići ,kamenolom,mokri do,vijesti

Kontaktirali smo Ured gradonačelnika Mostara sa upitom o tvrdnji investitora da im je izdao neka usmena obećanja. Iz ureda Marija Kordića samo su nam kratko odgovorili: "Usmeno odobrenje ne postoji kao kategorija" čime su demantirali tvrdnje Aleamila.

Investitoru smo poslali upit o tome kada i kako planira sanirati štetu koju je počinio i planira li tužiti Ministarstvo gospodarstva HNŽ zbog izmjena uvjeta iz koncesijskog ugovora koji je javno dostupan OVDJE.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.