MJEŠTANI BIJELOG BRIJEGA "Ovu nelegalnu zgradu nam je ostavila stara vlast, a nova ne poduzima ništa"

Bijeli Brijeg, urbicid, nelegalna gradnja, vijesti
hercegovina.info

Nakon serije teksta portala Hercegovina.info urbicidu u mostarskom naselju Bijeli Brijeg, Tužiteljstvo Hercegovačko-neretvanske županije pokrenulo je istragu protiv šefa službe za građevinske propise Zdravka Čuljka i Sanje Voloder.

Tim povodom Građanska inicijativa "STOP nelegalnoj gradnji na Bijelom Brijegu“ danas je održala konferenciju za tisak.

vijesti,Bijeli Brijeg,urbicid,nelegalna gradnja

"Tri godine nakon naše pravne borbe dogodio se zaokret kada je u pitanju nelegalna gradnja na Bijelom brijegu. FUP je nakon istrage dostavio izvještaj Tužiteljstvu HNŽ-a, a Tužiteljstvo je službeno pokrenulo istragu kojom su osumnjičene dvije osobe Zdravko Čuljak bivši šef Odjela za građevinske propise i Sanja Voloder trenutna uposlenica i pravnica u Odjelu za urbanizam i građenje", rekao je ispred ove inicijative Mario Ćosić.

U četvrtak 14. travnja slijedi saslušanje.

"Ja sam kao svjedok pozvan da u četvrtak svjedočim protiv osumnjičenih. Njima se na teret stavlja zloupotreba položaja i ovlasti. Kada je u pitanju sama zgrada, mi već godinu dana imamo konačno rješenje od drugostupanjskog organa Ministarstva graditeljstva. Rješenje je konačno i na njega se nitko nije mogao žaliti. Stara vlast nam je ostavila ovu zgradu, a nova vlast do danas, a morala je, nije pokrenula upravni postupak", dodao je.

Ništa ih se nije pitalo.

"Ključni problem je što je na mjestu kuće niknula zgrada. Mi kao susjedi nismo bili uključeni u postupak kod izdavanja dozvola. Znači, na mjestu kuće je mogla biti izgrađena ista ili kat više. Investitor je izgradio objekt od pet plus jedan kat. Taj ilegalni kat, umjesto da je bio srušen, srušen je samo dio. Međutim on u ovom procesu nije toliko sporan koliko je sporna cijela zgrada. Nas se nije kao prve susjede uključilo u izdavanje dozvola, a moralo se budući da graničimo s ovom zgradom. S njom je nama drastično umanjena nekretnina, odnosno vrijednost nekretnine. Mi svoje stanove više ne možemo prodati, odnosno možemo po puno manjoj tržišnoj cijeni", istaknuo je.

vijesti,Bijeli Brijeg,urbicid,nelegalna gradnja

Tražit će poništenje dozvola.

"Očekujemo od Tužiteljstva da se potvrdi sve što smo u ove tri godine radili i da se podigne optužnica te da se pokrene upravni postupak gdje smo mi stranka u istom. Mi idemo da se ponište dozvole. U krajnjem slučaju ako ne bude nikakvo rješenje podnijet ćemo zahtjev za rušenje jer ne vidimo kako bi se drugačije zadovoljile sve potrebe i ono što je narušeno u našem naselju", dodao je.

Grad ništa ne poduzima.

"Budući da je Grad izdao dozvolu, mi smo od Grada očekivali da će on snositi štetu. Mi još ništa nismo dobili iz Grada. Naprotiv, ova šutnja od godinu dana pokazuje da se ništa nije poduzelo. Trenutna vlast i gradonačelnik su se obvezali da će nešto napraviti, a nisu. Gradonačelnik žali stanare koji su uzeli stanove u novoj zgradi. Međutim, što je s nama koji 30 godina vraćamo kredite u našim stanovima. To nitko ništa ne spominje", rekao je Ćosić.

vijesti,Bijeli Brijeg,urbicid,nelegalna gradnja

"Ovaj objekt je toliko velik da ugrožava kvaliteta života, počevši od parkinga pa do sjene koju pravi ostalim stanovima. Ovdje nema ništa. Pokušajte vi izići čestito s Bijelog Brijega, svugdje je rizično. Umjesto da su nam pomogli i napravili nešto korisno, oni su nam ovdje stavili zgradu. Ne mogu vjerovati da su to dozvolili", rekao je stanar Marko Buhovac.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.