Kreće ispitivanje kvalitete vode i životnih uvjeta na kopu Vihovići

Vihovići
Eko Kop

U četvrtak, 10. lipnja 2021. godine s početkom u 17:00 sati započinje dugo planirana ekološka akcija ispitivanja kvalitete vode i životnih uvjeta na lokalitetu jezera na rudarskom površinskom kopu, a sve u cilju stvaranja uvjeta za rekultivaciju i realizaciju sportsko rekreacijskog centra "KOP VIHOVIĆI".

"Kako smo upoznati sa stanjem na terenu, oko jezera je primijećeno stanište različitih ptica, pataka, žaba, a imamo i primjere u kojem su ribari izlovili solidne kapitalce različitih riba. Akcija je planirana u suradnji s roniocima i ribarima iz Ekološko ronilačkog kluba "Leut Mostar" i Ribolovnog društva "Neretva 1933", priopćili su iz Ekološke udruge Eko Kop.

"Iskusni ronioci iz ERK LEUT-a predvođeni s voditeljem postrojbe za spašavanje na vodi Civilne zaštite HNŽ-a, dr. Draganom Popovcem, planirali su ispitati različite parametre na određenim dubinama, kao i temperaturu i stupanj zamućenosti jezera (vidljivost na određenim dubinama), a sve bi zabilježili sa podvodnim snimcima", dodaju.

Planirano je uzimanje uzoraka vode i mulja kako bi se ispitala biokemijska kvaliteta vode.

"Ribari bi dali podršku na kopnu i vodi kako bi se na što sigurniji i lakši način spustilo do obale i omogućio nesmetani pristup roniocima. Članovi Ribolovnog društva bi pristupili sportskom ulovu par primjeraka ribe iz jezera, kako bi se uzorci poslali na analizu te utvrdila kvaliteta prirodnog ambijenta u kojem obitavaju iste", ističu iz spomenute udruge.

"Pozivamo sve članove i simpatizere naše udruge, kao i sve zainteresirane ekologe da nam se pridruže u ovom našem ekološkom poduhvatu koji ima za cilj stručno i profesionalno ispitivanje jezera na površinskom kopu. Svi prikupljeni uzorci se šalju na analizu u licencirane ustanove, a rezultate testiranja ćemo javno objaviti", priopćeno je.