POTVRĐENO IZ INSTITUTA Zaustavljeno pretraživanje jezera u Vihovićima

Kop Vihovići
Daniel Rezo

Institut za nestale osobe u Bosni i Hercegovini danas je zaustavio pretraživanje jezera na rudniku Vihovići u Mostaru.

"Danas ne radimo pretraživanja jezera na lokaciji bivšeg rudnika Vihovići u Mostaru zbog loše vidiljivosti pod vodom. Već jučer smo obustavili daljnja pretraživanja iz istog razloga, nastavit ćemo kad se stvore povoljniji uvjeti", kazala je za hercegovina.info Emza Fazlić, glasnogovornica Instituta.

Pretraživanja ovog jezera kojeg se u Mostaru kolokvijalno naziva 'kop' započelo je u ponedjeljak pod sumnjom da se u njemu nalazi masovna grobnica poginulih u proteklom ratu u BiH. 

Direktor Instituta za nestale osobe BiH Mujo Hadžiomerović ističe kako bi prema njihovim operativnim saznanjima moglo biti od 80 do 100 Mostaraca ubijenih, odnosno dovezenih i bačenih u umjetno jezero u Vihovićima.

"Insititut za nestale u BiH pronašao je 80 posto nestalih osoba, u ciframa je to 24. 500, a pronađeno i eshumirnao je 27. 000, što znači da imamo dakle puno nepoznatih osoba koji se nalaze u mrvačnicama širom BiH. Ostalo nam je još 7. 500 osoba, od ukupno 11. 000 za kojima se traga na prostoru bivše Jugoslavije, prema operativnim saznanjima, vezano za ovo jezero u Vihovićima očekujemo da bi moglo biti od 80 do 100 Mostaraca ubijenih, odnosno dovezenih i bačenih u ovo jezero", izjavio je direktor Instituta za nestale osobe BiH Mujo Hadžiomerović.

Dodao je kako će zahvaljući roniocima ronilačkog i alpinističkog tima Državne agencije za istrage i zaštitu pretražit i otkloniti dilemu vezano za ovu informaciju.

Glasnogovornica Instituta ranije je kazala kako je na području Mostara do danas ekshumirano 465 osoba iz više masovnih i pojedinačnih grobnica, te da se na području grada Mostara traga za sudbinom 202 osobe, čega su 154 građani Mostara.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.