JEL' SE MOGLO SPRIJEČITI Gdje je bila stranačka i medijska mašinerija HDZ BiH dok su fiktivne prijave bile u tijeku

Izborna krađa
hercegovina.info

Iz HDZ-a BiH pljušte optužbe o izbornim malverzacijama u Mostaru te fiktivnim prijavama birača u nekim dijelovima grada da se HDZ-u BiH izbije koji mandat.

Ako se prisjetimo lokalnih izbora 2016. godine, takvu praksu smo imali i na području općine Stolac, gdje su se u ljeto navedene godine Mostarci prijavljivali za glasovanje u Stolac, u koordinaciji SDA. Međutim, sve je vrlo brzo dospjelo u medije i otkriveno u samom startu.

O izbornim malverzacijama u Mostaru počinje se pričati dva dana nakon izbora, što pak znači da je netko propustio uraditi svoj posao na vrijeme. Što je radila stranačka i medijska mašinerija HDZ-a BiH dok su prijave bile u tijeku pitanje je kojim bi se stranka sustavno morala baviti.   

HDZ BiH sada piše pisma. U zadnjem koje je Čović uputio predstavnicima međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini, obavještava ih da je jučer službeno podnesena kaznena prijava Tužiteljstvu BiH protiv predsjednika i članova Središnjeg izbornog povjerenstva BiH zbog osnovane sumnje da su počinili kazneno djelo zlouporabe položaja i nesavjesnog rada u službi.

 Tu između ostalog govori o zavjereničkom karakteru djelovanja Središnjeg izbornog povjerenstva u sprezi s bošnjačkim političkim subjektima, primarno u smislu planskog fiktivnog prijavljivanja birača bošnjačke nacionalnosti u većinskim hrvatskim područjima te suučesništva u pratećim zavjereničkim malverzacijama kojima su izravno favorizirani bošnjački politički subjekti.

“Zbog svega toga suočeni smo s realnim rizikom da rezultati provedenih izbora, koji su epilog udruženog manipulativno-kriminalnog djelovanja u koje je uključena i institucija Središnjeg izbornog povjerenstva u aktualnom sastavu, budu sudski i politički osporeni. Takvo što nas zasigurno vraća na početak procesa, ali u daleko lošiju poziciju od one u kojoj smo bili uoči pregovora, što, duboko sam uvjeren, nitko od nas ne želi”, istaknuo je Čović.

Ključno je pitanje zašto izborne manipulacije nisu spriječene, i tko je kunjao u stranci kada je trebalo reagirati.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.