HDZ, SDA i Milivojević izabrali Radmilu Komadinu za glavnu savjetnicu Grada Mostara

Radmila Komadina
hercegovina.info

Radmila Komadina izabrana je za glavnu savjetnicu Grada Mostara, na funkciju koju obnaša već 15 godina. Komadina je izabrana sa 24 glasa vijećnika, sedam ih je bilo protiv te jedan suzdržan. 

Nakon imenovanja nova-stara savjetnica Grada Mostara je rekla.

"Zahvaljujem vam što ste mi dali podršku. Nije šala u ovakvom vremenu dobiti 24 glasa. Hvala vam na tome. Zaista je netko i prepoznao moj rad bez obzira na prethodna izlaganja koja ste čuli. No, uvijek se mora saslušati i druga strana. Kada nekoga osuđujete morate saslušati i drugu stranu i vidjeti je li to utemeljeno ili nije. Preda mnom  je razdoblje od četiri godine, Bože zdravlja svima nama, da opravdam povjerenje pred svima vama i da dokažem suprotno od onoga što je rečeno", rekla je Komadina.

Tijekom rasprave o imenovanju vijećnicu obrazlagali svoje "za" i "protiv" ovog imenovanja.

"Klub srpskog naroda je na sjednici je raspravljao o ovom imenovanju. Klub koji je nažalost na zakonskom minimumu od četiri vijećnika nakon pojedinačnog izlaganja došao do zaključka da preostala tri vijećnika u ovom trenutku ne bi bili kandidati zastupnika. Sigurno nećemo biti pošteđeni komentara drugih ljudi, no mislim da ćemo mi vijećnici naći pravo mjesto i vrijeme gdje ćemo komentirati rad jedni drugih. Sigurno ću biti prvi pozvan da komentiram rad gospođe Komadine u razdoblju koje slijedi, ali dajte da svoju energiju koristimo na nešto što dolazi. Mi nismo istražitelji da ocjenjujemo nečiji rad iz prošlosti. Moraju se uzeti i svi uvjeti u kojima se radilo. Želim vjerovati da će gospođa Komadina po prijedlogu našeg gradonačelnika obavljati ovu dužnost vrijedno i radno", rekao je Velibor Milivojević.

Sanel Žuljević rekao je kako ima saznanja da Komadina ima i neke kaznene prijave.

"Klub SDP-a ne može podržati ovakvo imenovanje. Mislimo da je ovakav način imenovanja loš, jer mora biti iz reda vijećnika jednog naroda i tako da imamo izbor između dvoje ili troje ljudi. Mislim da bi to trebali mijenjati, ali to nije sada tema. Iznenadio nas je prijedlog gradonačelnika, iako je on to meni malo objasnio i prihvaćam njegovo objašnjenje i shvaćam njegov razlog. Mi protiv gospođe nemamo ništa, ali mislim da nakon 15 godina rada na jednom mjestu, da se čovjek zamori i da je potrebna promjena.

Mi kad bi glasovali za gospođu Komadinu bi prevarili naše birače, jer smo rekli da ćemo inzistirati na promjenama. Pored toga imamo informacije, ne znamo koliko su točne, da gospođa Komadina ima neke kaznene prijave od nekih udruženja građana. Jesam li u pravu - ne znam, ali mislim da će to biti teret gradonačelniku i glavnom savjetniku što se tiče komunikacije s građanima. Ne kažem da je za proteklo razdoblje isključivi krivac gospođa Komadina, ali mislim da snosi dio odgovornosti.

Budući da sam uvjeren kako će imati dovoljno ruku, ja želim da me ona za četiri godine demantira te da izađem na ovu govornicu i kažem kako sam pogriješio, isto kako sam nakon mjesec dana rekao da sam pogriješio za gradonačelnika. Ispričavam se što nisam imao povjerenje u vas. Nadam se da ću u istu situaciju doći nakon četiri godine mandata", rekao je Žuljević.

"Da se radi o kandidatu ili kandidatkinji koja nije bila ranije dio strukture koja je radila s prethodnim gradonačelnikom i imala ove rezultate mi bismo dali priliku. Meutim, stvar je ovdje vrlo jasna. Mi nismo zadovoljni radom prethodne garniture i samim tim što je kolegica bila dio toga, mi nećemo podržati imenovanje. Ništa osobno, ali to je to", kazala je vijećnica Naše stranke Irma Baralija.

Silvio Bubalo iz HRS-a je rekao kako je unaprijed znao da će Komadina biti izabrana.

"Na Povjerenstvu sam odmah rekao kako sam protiv, a mislim da ni vama, a niti jednom građaninu Mostara moram objašnjavati zašto. Trebate izaći na ulicu, malo se osvrnuti, prošetati po gradu i bit će vam jasno. Od urbicida, mijenjanja tokova rijeka, Radobolji, Malom polju, Neretvi. U svemu tome je gospođa Komadina kao savjetnica sudjelovala i nisam vidio neki razlog da joj dadnem glas.

Na početku sjednice je rečeno kako se dignitet Gradskog vijeća ruši zbog nekog novinarskog članka. Dignitet Gradskog vijeća ne ruši novinski članak već reizbor gospođe Komadine. Unaprijed joj čestitam, znam da će biti izabrana, ali HRS ovo nikada neće podržati. Moramo se na kraju zahvaliti Ljubi Bešliću i Radmili Komadini jer je zbog njihovog nerada nastao HRS", rekao je Bubalo.

Nakon toga predsjednik Gradskog vijeća Salem Marić odluku o imenovanju Radmile Komadine obranio je činjenicom kako nitko od drugih kandidata iz reda srpskog naroda nije želio biti kandidat te kako bi 'još nabolje bilo da odustane i Radmila Komadina pa da Grad Mostar nema glavnog savjetnika'.

Potom je za govornicu izašao gradonačelnik Kordić.

"Žao mi je da se ova govornica često koristi za promociju i iznošenje riječi koje možda čovjek nekada i ne misli, kako bi se skupili poeni za nekakvu sljedeću utakmicu. Ono što je meni bitno je to da shvatite da mi danas igramo utakmicu i to jako tešku. Ovaj grad ima ozbiljnih problema zbog nepostojanja Gradskog vijeća. Zadnjih mjesec dana koliko sam na čelu ovog grada, svakodnevno surađujem s gospođom Komadinom i moram priznati da radi vrlo odgovoran i težak posao.

Da se gospođa Komadina nije prihvatila ovog posla, mi bi ostali bez glavnog savjetnika, a vidite koliko je ovo bitna funkcija, u ovom trenutku operativno čak i bitnija od gradonačelnika. Ona je apsolutno za ovih mjesec dana zaslužila moju podršku. Mislim da smo na dobrom putu. Ono što vas molim je da nam date malo vjetra u leđa i pomoći, a ne da se bavimo političkim igrankama. Vidim da su mediji ovo već dočekali 'na penal' i pravit će od ovoga scene.

Ja bih i njih molio da se ne radi cirkus oko ovoga. Radi se o vrlo ozbiljnom poslu. Predstoji nam vrlo težak i ozbiljan posao i mislim da bi bilo fer da nas se ocjenjuje po poslu koji ćemo raditi. Svi mi iza sebe imamo neko razdoblje kada nismo bili najblistaviji iz ovih ili onih razloga. Moja podrška, moje povjerenje, a ja vas kao gradonačelnik molim da stojite iza mene", rekao je gradonačelnik.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.