Građani uljepšavaju grobove najmilijih

U obilasku mostarskih grobalja zatekli smo mnogobrojne sugrađane koji su lijepo vrijeme iskoristili za uređenje grobova svojih najmilijih. Značaj odnosa prema mrtvima i tradicionalno obilježavanje Dana mrtvih, primjerom nam je potvrdio Vojimir Vilenica, kojeg smo zatekli na groblju Masline.

Poštovanje mrtvih

''Žena mi je umrla prije dvije godine i od tada svakodnevno idem na Masline, pa joj donesem na grob makar ružu i trudim se da joj je grob uvijek uredan, jer je i sama bila besprjekorno uredna i pazila na grobove naših predaka'', sjetno je kazao Vilenica, koji smatra da osobe koje ne poštuju mrtve, ne mogu ni život cijeniti. Stoga se s radošću sjeća provedenih trenutaka sa svojom pokojnom suprugom. Kroz dvogodišnje dolaske na njezin grob kaže da je primijetio dva jako zapuštena groba, na koje očito nitko ne dolazi, pa ih je sam uredio kako bi na Dan mrtvih i oni bili svečani. Da se dan Svih svetih kao i Dušni dan treba na poseban način posvetiti svim pokojnicima smatra i Jasna Pejanović iz Mostara.

''Sjeti se čovjek svojih najmilijih uvijek, ali na Dan mrtvih posebno'', kazala je Pejanović, kojoj je sudjelovanje na misnom slavlju na taj dan nezaobilazno. Tvrdi kako je to jedinstveni dan kada ni loše vrijeme ne umanjuje broj posjetitelja groblju. Smatra da je baš zbog toga groblje najljepše, posebice dan i večer prije Svih svetih, kad svijeće stvaraju poseban prizor.

Svi kupuju cvijeće

Stoga su se mostarske cvijećare mahom pripremile bogatom ponudom kako cvjetnih aranžmana, tako i velikim izborom lampiona. Međutim, za Dane mrtvih nije bogatija ponuda samo u cvijećarama, nego je počela i ulična prodaja, što je mnogima prilika za dobru zaradu.

''Ne radim nigdje pa mi je ovo vrlo značajan izvor prihoda'', kazao je Milenko Pehar, koji već dva dana prodajom cvijeća zarađuje na mostarskim ulicama i tvrdi da za groblje nitko ne štedi. Cijene su slične kao i protekle godine, pa se cvijeće u saksijama može kupiti za osam maraka, dok su ikebane u prodajo od 15 maraka, a mali lampion se može kupiti za jednu marku, dok za veće treba izdvojiti nešto više novca, piše Dnevni list.