Grad nije dao ni marke za nove stipendiste

Gradska uprava Mostar

Šefica službe za odgoj, obrazovanje, mlade i sport u Odjelu za društvene djelatnosti Grada Mostara Senada Sadović nam je potvrdila ovu informaciju, podsjetivši kako je još 20. studenog prošle godine bio raspisan natječaj za dodjelu stipendija u akademskoj 2008./2009.

Lista prioriteta

''Povjerenstvo je tada provelo postupak i utvrdilo listu prioriteta, ali ipak nije dojeljena ni jedna stipendija'', kazala je Sadović. Po njezinim riječima, zbog neusvajanja proračuna za 2009. nisu imali osigurana sredstva za nove stipendije, pa su tako nastavili stipendirati samo stare studente koji su ostvarili rezultate prolaznosti iznad 3,5 ili 7,5 u prethodnoj godini, a kako je kazala, takva su svega 94 studenta.

Iako bi se njima ova privilegija automatski trebala produljiti i za ovu akademsku godinu 2009./2010. koja je već počela, oni zbog nepostojanja proračuna nisu dobili ni marke.

''Upravo zbog toga neće biti ni raspisivanja natječaja za ovu akademsku godinu sve dok se ne usvoji proračun'', istaknula je Sadović. No, i pored toga, oni u ovoj službi vrše pripreme i prikupljaju podatke o deficitarnim zanimanjima, kako bi bili spremni raspisati natječaj po usvajanju proračuna.

Mjesečni iznos

Podsjetimo kako je Grad prethodnih godina stipendirao svoje najbolje studente u visini mjesečne stipendije od 200 maraka za studente deficitarnih zanimanja ako studiraju izvan Mostara, a s 150 maraka studente ostalih fakulteta koji studiraju u gradu. Napomenimo kako se stipendija ne može dodijeliti za dva ili više studenata iz istog obiteljskog kućanstva, piše Dnevni list.