VIDEO  Dvomjesečna beba u Mostaru preminula od hripavca

SKB Mostar
hercegovina.info

U Zavodu za javno zdravstvo Hercegovačko-neretvanske županije potvrdili su da je u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar prije desetak dana zabilježen slučaj zarazne bolesti velikog kašlja ili hripavca kod dvoipolmjesečne bebe.

"I pored svih mjera koje su kolege s klinike za pedijatriju poduzele, dijete je nažalost preminulo. Mogu reći da je dijete imalo i neke druge zdravstvene probleme, i mogu vam reći da dijete nije bilo cijepljeno, je li zbog tih bolesti ili ne, ali to je razdoblje kad se prva doza za hripavac daje u drugome mjesecu", kazao je za BHRT direktor Zavoda za javno zdravstvo HNŽ Eniz Čolaković.

Veliki kašalj ili hripavac je izrazito zarazna bakterijska infekcija dišnih puteva, a najbolja prevencija je redovito cijepljenje djece. U Zavodu, stoga, apeliraju na redovito cijepljenje djece kako bi se spriječila pojava i širenje zaraznih bolesti, kao što je to trenutačno slučaj s hripavcem u susjednoj Hrvatskoj. Najteže je u Splitu gdje je više od 70 oboljelih, dok je u Zagrebu zaraženo 10 osoba.

Sadržaj se učitava...