AKCIJA NA MOSTARSKOM JEZERU Ronioci iz šest zemalja prikupili tonu i pol otpada

čišćenje Mostarskog jezera
Ronilački klub Mostar

Kako bi stali ukraj velikoj količini otpada i makar dijelom doprinijeli tome da ga bude što manje u rijekama, jezerima i moru u Bosni i Hercegovini i šire, ronioci Ronilačkog kluba Mostar, zajedno s kolegama iz okolnih zemalja, već godinama surađuju na humanoj misiji čišćenja ovih prirodnih ljepota. 

Stoga su se nedavno okupili na akciji čišćenja otpada iz Mostarskog jezera, gdje je oko 130 ronilaca iz Slovenije, Hrvatske, Mađarske, Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine čistilo korito rijeke Neretve na dijelu toka na kojem se prostire akumulacijsko jezero. Akciji su se pridružili i članovi Udruge Lađari i Planinarskog društva Prenj iz Mostara, koji su bili podrška na kopnu, navodi se u priopćenju Ronilačkog kluba Mostar.

Mostarsko jezero predstavlja najmlađu akumulaciju na Neretvi, a njegova dužina od oko 10 kilometara daje mogućnost velikom broju posjetitelja da uživaju u ovom biseru prirode tijekom cijele godine. Posebno je atraktivno tijekom ljetnih mjeseci, kada je i broj posjetitelja veći. Nažalost, upravo zbog veće posjećenosti, u tom razdoblju više otpada završi kako u jezeru tako i na samoj obali. 

„Želja nam je bila da u Mostaru nađemo jednu lokaciju koja bi nam bila pogodna i koja je ekološki problematična, a trebalo bi je čistiti i održavati, pa smo odlučili da to bude Mostarsko jezero u kojem mi treniramo i održavamo veliki broj edukacija. Velika je privilegija da ne moramo svaki put naše nove ronioce voditi da treniraju u moru, da imamo Mostarsko jezero koje sada već prilično dobro poznajemo. Ono što smo primijetili tijekom svojih ronilačkih aktivnosti jest da se u njemu nalazi velika količina otpada i zbog toga smo prije nekoliko godina odlučili da jednom godišnje organiziramo eko akciju sa svim kolegama iz regije na ovom jezeru“, kazao je Branislav Stojkić, tajnik Ronilačkog kluba Mostar. 

Tijekom ove akcije prikupljeno je oko tonu i pol otpada, a Stojkić dodaje kako je razlog tome  što je među otpadom bilo i teškog željeza, zatim bojler težak oko 200 kilograma, automobilskih guma, školjki od automobila, veš mašina, ali i plastike i konzervi. 

čišćenje Mostarskog jezera
Foto: Ronilački klub Mostar

Ronilački klub Mostar, zajedno sa svojim članovima, sudjeluje u akcijama čišćenja mora, jezera i rijeka širom regije, godišnje obiđu i do 40 različitih lokacija, a sve s ciljem da ukažu na važnost očuvanja prirode i da utječu na savjest neodgovornih pojedinaca za koje se nadaju da će ih vremenom biti sve manje. A do tada, uz neke druge akcije, već su zakazali druženje i čišćenje dijela Mostarskog jezera i za narednu godinu.