VIDEO  Mobilizirani Rusi prosvjeduju: "Zovu nas topovskim mesom, šaljete nas bez zaliha i opreme"

Ruski vojnici
Screenshot

Marinci ruske 155. brigade mornaričkog pješaštva uputili su oštro pismo svojem regionalnom guverneru Olegu Kožemjaku u kojem su naveli da su u četverodnevnom masakru na području regije Pavlivka izgubili 300 vojnika zbog katastrofalno lošeg vodstva generala Rustama Muradova i Zuraba Ahmedova.

Također, u pismu su napisali da ruski zapovjednici skrivaju kaos koji se događa u Donjecku te da umanjuju broj gubitaka.

Marinci traže da o tome bude obaviješten ruski predsjednik Vladimir Putin i da se osnuje neovisna vojna komisija.

Mobilizirani prosvjeduju

Istovremeno, na društvenim mrežama se proširila snimka koja prikazuje tisuće mobiliziranih Rusa kako viču na general-bojnika Kirilla Kulakova u bazi za obuku u Kazanu, gradu u Rusiji, jer ih šalju na prvu crtu bojišnice bez zaliha i opreme.

Organizatori pobune navode kako se ne mogu boriti jer su tjednima bez vode i na minimalnim obrocima, a u borbu su poslani sa 'zahrđalim strojnicama iz sedamdesetih godina prošlog stoljeća'.

Neki od njih tvrde da je Putinov general bio pijan, dok mu se drugi rugaju jer ih navodno naziva svinjama. Zapovjednik je nastojao ostati miran i urazumiti ljude, govoreći im da su njihove zapovijedi jasne i da su njihove aktivnosti za sljedeći dan objavljene.

"Je*eni generale, znaš kamo nas šalješ", uzviknuo je jedan vojnik, a drugi dodao: "Udobno sjedite na toplom mjestu".

Oko 2500 muškaraca sudjelovalo je u prosvjedu, a Kulikov je bio prisiljen pozvati interventnu policiju kako bi smirili situaciju, piše Daily Mail.

Marinci traže istragu masakra

"Dakle, mi i marinci s Kamčatke napredovali smo prema Pavlivki. Kao rezultat 'pomno planiranog' napada ovih 'velikih zapovjednika' u četiri dana izgubili smo oko 300 ljudi, ubijenih, ranjenih i nestalih. Izgubili smo 50 posto naše vojne opreme, a ovo je bila samo naša brigada", navodi se u pismu marinaca, prenosi 24sata.

"Neprijatelj uništava naše ljude na rutama evakuacije. Dokle će mediokriteti poput Muradova i Ahmedova planirati vojne operacije radi svojih izvještaja i primanja nagrada po cijenu tolikih života? Nije ih briga ni za što osim za sebe, a ljude nazivaju topovskim mesom. Tražimo od vas da stupite u kontakt s vrhovnim zapovjednikom Putinom kako bi se poslala komisija koja će istražiti što se dogodilo", navode u pismu poslanom Kožemjaku.

Rusija zabrinuta zbog gubitaka

Rusiju pak zabrinjavaju gubitci koje je pretrpjela brigada ruskoga mornaričkog pješaštva nakon što je guverner okruga Primorski Kraj na Dalekom istoku u ponedjeljak u priopćenju opovrgao pritužbe što su ih navodno uputili vojnici, a odnose se na broj mrtvih u borbama.

Guverner Oleg Kožemjako na Telegramu je objavio snimku u kojoj osporava iznesene podatke. Istaknuo je da je 'bilo velikih gubitaka, ali ni približno tako velikih' kako stoji u pismu.

Rekao je da su ga u to uvjerili zapovjednici s bojišnice te dodao da su vojni istražitelji zaduženi da temeljito istraže slučaj.

Izvješće s bojišta

Prema izvješću proruskog ratnog reportera Alexandera Sladkova 'marinci postaju meso pomiješano sa zemljom i daskama'.

Sladkov je upozorio da 'krv lije među ruskim snagama, uz velike gubitke ljudi i opreme'. 

Također je odbacio tvrdnje da je pismo ruskih marinaca možda djelo ukrajinskih specijalnih snaga te je dodao da treba spasiti ljude.

Vojna izvješća ukazuju i na teške ukrajinske gubitke u intenzivnim borbama, ali postoje indicije da su ruske trupe upale u zamku zauzevši polovicu Pavlivke, a potom su ih napale ukrajinske snage.