MJEŠTANI MOGU ODAHNUTI Na Kupresu deminirano područje od 11.483.392 m2

mine, BIH, mine, BIH, deminiranje, Sifet Podžić, Zoran Šajinović, demineri, Kupres, rat
Arhiva

Centar za uklanjanje mina u BiH (BHMAC) predao je predstavnicima ŠGD „Hercegbosanske šume“ d.o.o. Kupres uvjerenje o izvršenoj aktivnosti tehničkog izviđanja i čišćenja minsko sumnjive površine na lokalitetu Zlosela kod Kupresa.

Aktivnosti tehničkog izviđanja i čišćenja minski sumnjive površine proveli su pripadnici deminerskih timova Oružanih snaga BiH i ovo je dosad najveći projekt koji su realizirali i predali civilnim vlastima pripadnici deminerskog bataljuna Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, priopćili su iz Hercegbosanskih šuma, prenosi Fena.

Prilikom čišćenja terena pronađeno je 1.103 komada minsko eksplozivnih sredstava različite vrste, uglavnom protupješačkih mina (PMR -1S, PMA -2, PMA-3, PMR 2A, PMR-3, PROM-1, MRUD), protutenkovskih mina (TMRP-6 i TMM-1) i druge vrste neeksplodiranih ubojitih sredstava.

Nakon deminiranja u uporabu je vraćeno 11.483.398 metara četvornih površine.

Minska sumnjiva površina (MSP) Zlosela je visoravan koja obuhvaća planinski prostor, Vitorog, Vučijak, Kurljaj, Stražbenica, kao i prostore visokih kraških polja te je najveći dio područja pod šumom, a dio terena je pogodan za ispašu stoke.

Kako su istaknuli iz ŠGD Hercegbosanske šume, od mina je očišćen i omogućen je pristup ukupnoj površini od 1.440,83 hektara šumskog zemljišta kojim gospodari to poduzeće, od čega 907,03 hektara otpada na visoke šume, dok se na goleti odnosi 533,80 hektara preostale oslobođene površine.

Oslobođena je ukupna zaliha krupnog drveta od 270.867,00 m³, uglavnom visoke šume četinjača.