MIROVINE JOŠ VEĆE OD TRAVNJA Evo koliko će iznositi najniža

mirovine, umirovljenici, mirovine, umirovljenici, iseljavanje, CIA, mirovinski sustav, mirovine, Isplata mirovina, umirovljenici, mirovine, Federacija Bosne i Hercegovine, svibanj, Njemačka, mirovine, umirovljenici, mirovine, BIH, Isplata mirovina, umirovljenici, Vlada FBiH, povećanje mirovina, mirovine, povećanje mirovina, najniža mirovina, mirovine, umirovljenici, BIH, Europska unija, mirovine u EU, prosječna mirovina
Ilustracija

Umirovljenici u Federaciji BiH dobili su uvećane siječanjske mirovine za 11,1 posto. To uvećanje je uslijedilo nakon što je Federalna vlada dala suglasnost na odluku Upravnog odbora Federalnog zavoda MIO o akontativnom usklađivanju mirovina za taj postatak počevši od siječnja ove godine.

Praktično, umirovljenicima se, uslijed teške ekonomske situacije, izašlo u susret kako bi već od siječnja počela isplata uvećanog iznosa po osnovu redovnog usklađivanja, koje se, prema Zakonu o MIO, vrši svakog 15. travnja u godini, piše Avaz.

Budući da su projekcije takve da bi postotak po osnovu redovnog usklađivanja u travnju trebao biti 15,6 posto, a za što je predviđeno 450 milijuna KM, umirovljenici će, definitivno, u svibnju dobiti iznose veće od trenutnih 11,1 posto.

Paralelno s tim, uz travanjsku mirovinu bit će im retroaktivno isplaćena i razlika za siječanj, veljaču i ožujak za najmanje četiri posto. To je potvrdio i Tomislav Kvesić, glasnogovornik Zavoda MIO, podsjetivši na to da je zakonska obveza redovno usklađivanje mirovina sredinom travnja.

Činjenica je da se projekcije odnose na 15,6 posto, međutim, u kojem postotku će točno umirovljenici dobiti uvećana primanja nakon redovnog usklađivanja, bit će poznato nakon što Zavod za statistiku dostavi podatke rasta cijena i bruto društvenog proizvoda za proteklu godinu. Svakako to će biti više od trenutnih 11,1 posto, kako je to izračunato prema akontativnom modelu, rekao je Kvesić za Avaz.

Praktično, ako u travnju postotak po osnovi trenutne projekcije ostane 15,6 posto, najniža mirovina će iznositi 515,20 KM.

Da će umirovljenicima u travnju retroaktivno biti nadoknađena razlika u odnosu na sadašnjih 11,1 posto, potvrdio je i Redžo Mehić, predsjednik Saveza umirovljenika FBiH.

Mehić je potvrdio Avazu da će već u lipnju, ako inflacija nastavi rasti ovim tempom, umirovljenici tražiti i izvanredno usklađivanje mirovina.

Kada je riječ o izvanrednom usklađivanju mirovina, Federalna vlada može jednom tijekom godine to izvršiti ako je stopa rasta realnog BDP-a u prethodnoj godini bila viša od tri posto i ako nema akumuliranog deficita u proračunu FBiH.

Prošle godine mirovine su po osnovi izvanrednog usklađivanja bile uvećane za samo 3,5 posto, što su umirovljenici ocijenili diskriminatornim.