MICHAEL MURPHY "Milorad Dodik je krenuo opasnim putem, štitit ćemo BiH"

Michael Murphy
Hercegovina.info

Američki veleposlanik u Bosni i Hercegovini, Michael Murphy, u ekskluzivnom intervjuu za N1 komentirao je sastanak koji je održao s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, te se osvrnuo na aktualnu poziciju Milorada Dodika za kojeg poručuje kako je krenuo "opasnim putem".

Referirajući se na nove Dodikove prijetnje i destabilizacije, američki veleposlanik poručio je kako ništa neće biti od podjele BiH, secesije, niti narušavanja teritorijalnog integriteta.

“Predsjednik RS-a Milorad Dodik krenuo je opasnim putem. Njegove prijetnje su uistinu neodgovorne, a njegova retorika je zapaljiva. Nemoguće je izvršiti secesiju od BiH, ne postoji ustavni osnov za to. On negira genocid u Srebrenici, prijeti da će oduzeti pravo na slobodu medija i okupljanja. Ali, gledajte, mislim da je dio razloga u tome da Dodik pokušava odvratiti pažnju od vlastitih promašaja i nemogućnost njegove vlasti da izbjegne stavljanje Republike Srpske pod financijsku hipoteku. Implikacije mogu biti ozbiljne. Ako vjeruje da će Sjedinjene Države stajati po strani dok on uporno bira voditi BiH putem konflikta, vara se. Štitit ćemo Bosnu i Hercegovinu”, rekao je Murphy.

Podrška teritorijalnom integritetu i suverenitetu, kako kaže, bila je i ključna poruka sastanka s predsjednikom susjedne Srbije, Aleksandrom Vučićem:

“Objavili smo vijest nakon održanog sastanka. Razgovarali smo o podršci SAD-a suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH, i naglasili smo važnost funkcionalnih, efikasnih i odgovornih državnih institucija, i bilo je dobro čuti da se predsjednik slaže s nama. To nije bila moja prva posjeta izvan BiH: išao sam prošle godine na sastanak s višim službenicima NATO-a da bih razgovarao o situaciji u BiH i čvrsto smo zastupali obnovljenu suradnju i jače partnerstvo između BiH i NATO-a”, rekao je Michael Murphy.

Prema Murphyjevim riječima, Bosna i Hercegovina nema većeg prijatelja od Sjedinjenih Američkih Država, a to podrazumijeva zaštitu građana, multietničkog karaktera, teritorijalnog integriteta, suvereniteta.

“To se nije promijenilo. Politika SAD-a prema BiH se nije promijenila. Podržavamo teritorijalni suverenitet, integritet BiH. Nikad nećemo pregovarati o budućnosti BiH i nikada nećemo odstupiti od naše predanosti građanima ove zemlje”, poručio je američki veleposlanik te je dodao kako uvijek ističe da voli Bosnu i Hercegovinu i ljude koji u njoj žive.