MICHAEL MURPHY "Imamo milijarde poruka iz šifriranih aplikacija, brojne bi mogle strpati u zatvor"

Michael Murphy
Twitter

Veleposlanici SAD u BiH i Srbiji Michael Murphy i Christopher Hill u Sarajevu su sinoć organizirali konferenciju o Transnacionalnom organiziranom kriminalu, javlja Avaz.

Murphyevo obraćanje prenosimo u cijelosti.

"Zadovoljstvo mi je poželjeti vam još jednom dobrodošlicu u Sarajevo. Hvala vam što ste tu. Jučer je održan prijem u opuštenoj atmosferi na kojem ste, nadam se, upoznali svoje kolege iz regije, SAD i drugih zemalja ili ste se možda ponovo sreli s onima koje već poznajete. A danas ćemo prionuti na posao".

Borba protiv organiziranog kriminala

"Danas smo tu da bismo identificirali načine na koje možemo podržati jedni druge u borbi protiv organiziranog kriminala. Pošto je prijetnja po Zapadni Balkan koju predstavljaju mreže transnacionalnog organiziranog kriminala porasla, još su važnije postale međusobna suradnja i jedinstveno djelovanje u borbi protiv njega. Stanovnici vaših zemalja pokušavaju živjeti bolje, a mi se nadamo da će svaka od ovih zemalja na kraju postati članica euroatlantskih institucija. Jedna od najvećih prepreka tom cilju jeste organizirani kriminal, radilo se o podlom udruživanju koje ima utjecaj na državnoj razini podrivajući vladavinu zakona, ili o običnim članovima kriminalnih mreža koji čine zločine koji idu na štetu poštenih građana.

Svjestan sam izazova s kojima se suočavate vi iz agencija za provedbu zakona. Iz dana u dan, sve je teže boriti se protiv organiziranog kriminala, jer kriminalne mreže stalno prilagođavaju sredstva, taktike i tehnike koje koriste. Ova konferencija je prilika za izgradnju mostova koji su nam potrebni da bismo se zajedno borili protiv ovih kriminalaca. Izgradnjom jedinstvenog fronta i korištenjem kolektivnog znanja u ovom prostoriji o tome kako funkcioniraju kriminalne organizacije na cijelom Zapadnom Balkanu, možemo se boriti protiv transnacionalnog organiziranog kriminala puno agresivnije i efikasnije".

Razmjena obavještajnih podataka

Vidim tri cilja ove konferencije: prvi je da pronađemo načine da poboljšamo i učvrstimo suradnju i razmjenu obavještajnih podataka u oblasti provedbe zakona, kako biste mogli spriječiti, otkriti i razmontirati kriminalne mreže i – kad već govorimo o tome, da pronađemo i načine za poboljšanje suradnje među agencijama za provedbu zakona, tužitelja i sudstva. Drugo, nadamo se da ćete poboljšati pojedinačne i organizacijske kapacitete, naročito u oblastima poput oduzimanja imovine, financijske analize, tehnika istraživanja i pravnih procedura. Treće, i posljednje, nadam se da ćete uspjeti razraditi jedinstvene strategije, definirati najbolje prakse i utvrditi nove načine korištenja digitalnih dokaza. Kao što znate, Sjedinjene Države i naši međunarodni partneri sakupili smo milijarde digitalnih poruka iz šifriranih aplikacija koje bi konačno mogle mnoge strpati u zatvor.

Jedan primjer je operacija koju vodi FBI, pod imenom Trojanski štit (Trojan Shield) u koju je uključena DEA, Australijska savezna policija, Europol i partneri u provedbi zakona iz više od desetak drugih zemalja. Kroz vaše partnerstvo s FBI, kao Sky ECC operaciju koju vodi Europol, imate pristup povijesnom broju potencijalnih dokaza koji se mogu koristiti za smanjenje utjecaja mreža transnacionalnog organiziranog kriminala. Neke zemlje čiji su predstavnici ovdje danas već su koristile dokaze iz Trojan Shield i Sky ECC da bi mapirali ove kriminalne mreže i proveli važna uhićenja koja, ako se nastave, mogu transformisti borbu protiv organiziranog kriminala, te vam se želim osobno zahvaliti što ste se udružili s nama".

Digitalne baze podataka

"Apeliram na one među vama koji nisu koristili Trojan Shield ili Sky ECC da nađu načina da analiziraju ove ogromne digitalne baze podataka. Naše američke kolege iz sektora provedbe zakona spremne su sarađivati s vama na ovom ključnom zadatku.

Neki postavljaju pitanje vrijedi li trošiti vrijeme i resurse na borbu protiv transnacionalnog organiziranog kriminala. Odgovor je, da. Kriminal i šteta koju kriminalne mreže nanose institucijama pogađaju građane koji poštuju zakon i njihove obitelji. Javnost ne mora uvijek prepoznati uzrok, ali osjeća posljedice. Kada kriminalne mreže djeluju svi skuplje plaćamo litar goriva, hranu, zdravstvenu njegu i lijekove, pa čak i uvozne sirovine. Štoviše, puno je teže započeti i baviti se poslovnom aktivnošću kada ste pod pritiskom ovih organiziranih kriminalnih grupa ili korumpiranih službenika koji su im se stavili u službu".

Ipak, ono što nas brine umnogome premašuje samo financijske posljedice.

"Ovakve organizirane kriminalne grupe uključene su u najgnusnija zlodjela, a navest ćemo tek neka, poput trgovine ljudima, ubojstava, trgovine narkoticima i oružjem, krijumčarenja migranata i pranja novca. Ove grupe infiltriraju se u poslovne subjekte. Nekad pružaju logističku podršku neprijateljskim, stranim silama. Mogu pokušati manipulirati pojedincima na najvišim razinama vlasti. I zaista ovi, takozvani, “željezni trokutovi” koje čine organizirani kriminal, korumpirani službenici i poslovni lideri predstavljaju značajnu prijetnju nacionalnoj sigurnosti Sjedinjenih Američkih Država i vaših zemalja".

Korupcija značajni destabilizirajući faktor

"Ne iznenađuje da ovakve mreže tragaju za najranjivijim točkama gdje će naići na najmanje otpora, te mjestima u kojima je vladavina zakona slaba i gdje je pravosudni sustav već pod kontrolom politike. Svako jutro se, ovdje u Sarajevu, budim s ovom mišlju i često razgovaram s građanima i izabranim službenicima o tome zbog čega je korupcija tako značajan destabilizirajući faktor i na koji način podriva budućnost ove zemlje. Znamo da je korupcija jedna od najvećih briga za građane BiH i krajnje je vrijeme da izabrani lideri poduzmu odlučne korake protiv nje".

"U tom smislu, Sjedinjene Američke Države intenzivno rade s domaćim partnerima na izgradnji kapaciteta za gonjenje i kažnjavanje sudionika u korupciji. To su apsolutno neophodne radnje ukoliko država želi poraziti endemsku korupciju i propast koju ista sa sobom nosi.

S obzirom na to da kriminalne mreže djeluju u različitim zemljama i iskorištavaju fleksibilne političke i pravosudne sustave, potrebna je dublja i učinkovitija prekogranična suradnja na polju provedbe zakona kako bi se rasvijetlilo njihovo djelovanje i nametnule posljedice. Jedna od tih posljedica treba da bude oduzimanje dobiti stečene kriminalnim i koruptivnim radnjama".

"Dakle, što možemo učiniti po ovom pitanju? Sjedinjene Države i naši međunarodni partneri koriste obavještajne podatke i dokaze kako bi došli do širih saznanja u odnosu na ona koja već posjedujemo iz izvora poput komunikacija i financijskih podataka, s ciljem identificiranja ključnih igrača i njihove imovine. Ove podatke na nebrojene načine dijelimo sa svojim partnerima iz cijelog svijeta. To je jedan od glavnih razloga što smo danas ovdje i zbog kojeg je vaša nazočnost ključna kako bismo se udružili u borbi protiv transnacionalnog organiziranog kriminala".

"Mi u Sjedinjenim Državama puno pričamo o dobrim i lošim momcima. Kada sektor za provedbu zakona ima slobodu da djeluje nezavisno i u korist građana vaše zemlje, onda ste dobri momci. Ne sumnjajte u to. I sada vas pozivam: hvatajte loše momke", poručio je Murphy.