MEDICINSKI FAKULTET U ZAGREBU "Ne možemo utvrditi vjerodostojnost indeksa dr. Sebije Izetbegović"

sebija izetbegović, sebija izetbegović, sebija izetbegović, KCUS, sukob interesa , sebija izetbegović, akademsko zvanje, indeks, lažna diploma, sebija izetbegović, Senat UNSA, Odbijena žalba
Fena

Ne nazire se kraj skandalu koji se već mjesecima povlači oko prof. dr. Sebije Izetbegović, ravnateljice Kliničkog centra Sveučilišta u Sarajevu (KCUS), profesorice na Medicinskom fakultetu u Sarajevu i supruge predsjednika SDA Bakira Izetbegovića. Brojne nejasnoće, kontradiktorni podaci i izjave koje se ne poklapaju s pismenim dokumentima ostavljaju golem prostor za sumnju u zakonitost diploma na osnovu kojih je supruga predsjednika SDA gradila liječničku karijeru.

U novom nastavku trakavice, Medicinski fakultet u Zagrebu potvrdio je da je Sebija Izetbegović bila upisana na prvu godinu postdiplomskog studija u akademskoj 1992/1993. godini. Međutim, naveli su da ne postoji dokumentacija na osnovu koje bi mogli potvrditi vjerodostojnost indeksa i izdati uvjerenje o položenim ispitima navedenim u njemu, javlja Slobodna Dalmacija.

Ovakav odgovor iz Zagreba došao je nakon što je prof. dr. Rifat Škrijelj, rektor Sveučilišta u Sarajevu, poslao fotokopiju indeksa aktualne direktorice Kliničkog centra Sveučilišta u Sarajevu izdanog u Zagrebu 2. ožujka 1993. godine, s molbom da se izjasne o njegovoj vjerodostojnosti.

sebija izetbegović

Škrijelj je zatražio da mu iz Zagreba dostave i uvjerenja o položenim ispitima upisanim u indeks.

"Uvidom u arhiv Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu utvrdili smo da je Sebija Izetbegović, rođena 6. travnja 1960. godine u Titogradu, Republika Crna Gora, bila upisana u prvu godinu postdiplomskog studija Ultrasound in clinical medicine u akademskoj godini 1992/1993. pod matičnim brojem studenta 46920114. U dosjeu imenovane ne postoji dokumentacija na temelju koje bismo mogli potvrditi vjerodostojnost indeksa i izdati uvjerenje o položenim ispitima sadržanim u indeksu", stoji u odgovoru prof. dr. Marijana Klarića, dekana Medicinskog fakulteta u Zagrebu.


Sarajevski rektor Škrijelj u dva je navrata od sarajevskog Medicinskog fakulteta tražio dokumentaciju koja potkrepljuje Sebijinu akademsku karijeru, no ona je oba puta bila nepotpuna i bez uvjerenja o položenim postdiplomskim ispitima Sebije Izetbegović u Zagrebu, njih čak deset. U dokumentaciji nije bilo ni odluke sarajevskog fakulteta o priznavanju navodnih zagrebačkih ispita.

Damir Mašić, član Socijaldemokratske partije BiH u Zastupničkom domu Parlamenta BiH-a u svibnju je podnio inicijativu za ispitivanje valjanosti specijalizacije i doktorata ravnatelja KCUS-a. Kantonalna uprava za inspekcije poslove iz Sarajeva provjeravala je ispunjava li dr. Izetbegović uvjete za sticanje akademskih zvanja. BiH mediji su objavili kako je nadzor pokazao da je liječnica završila određene stupnje studija, odnosno da je magistrala i doktorirala. Za sporne detalje oko priznavanja određenih ispita koje je Izetbegović prenijela iz Zagreba, obrazloženo je da se inspekcija nije mogla odrediti jer nadležna institucija iz Hrvatske nije bila u mogućnosti dostaviti neophodnu dokumentaciju. Zaključili su i kako diploma Sebije Izetbegović zahtijeva dodatne provjere.

Akademski rašomon dodatno je začinio prof. dr. Asim Kurjak. On je prvo osporio specijalizaciju moćne Bošnjakinje na Medicinskom fakultetu u Zagrebu kazavši kako bi on pouzdano znao da je ginekologinja bila na postdiplomskom ili na specijalizaciji u Zagrebu, jer je na tom studiju on bio voditelj.

„Ona je bila tek tri, četiri tjedna gost promatrač na klinici Sveti Duh, a to se ne može računati kao školovanje. Nakon toga kratkog boravka u Zagrebu otišla je u Tursku, a da studentica Sveučilišta u Zagrebu nikad nije bila – poručio je tada Kurjak.

U kasnijem intervjuu za televiziju N1 pak promijenio je priču i kazao kako „joj je bio mentor ali ne u Zagrebu već u Sarajevu”…