VIDEO  Masovni napad diljem Ukrajine, znakovit je trenutak kada su rakete poletjele

Rat u Ukrajini Kiev
Screenshot

Eksplozije odjekuju ukrajinskom prijestolnicom Kijev, javlja dopisnik FT-a Christopher Miller.

"Čuo sam dvije eksplozije u centru Kijeva, zvučale su kao protuzračna obrana. Vidljivost je ograničena zbog oblačnog vremena", napisao je.

Na društvenim mrežama se navodi kako Rusi gađaju Kijev raketama Kh-101, a ukrajinske snage ih obaraju protuzračnom obranom.

Pogođene dvije stambene zgrade u Kijevu

Objavljena je snimka eksplozije u Kijevu, gusti crni dim vidljiv je u daljini. Točna lokacija pogođene mete zasad nije poznata, ali kijevski gradonačelnik piše da su pogođene dvije stambene zgrade u četvrti Pečersk, koja se nalazi sjeverno od ureda predsjednika.

"Protuzračna obrana oborila je nekoliko projektila. Hitna pomoć i vatrogasci su na terenu", objavio je gradonačelnik Vitali Kličko.

Snimku vatrene stihije u pogođenoj zgradi objavio je zamjenik šfa ureda predsjednika Zelenskog Kirilo Timošenko.

Sirene za zračnu uzbunu čuju se u Kijevu.

Rusija gađa mete u gradovima diljem Ukrajine, nova eksplozija u Kijevu

Ukrajinska javna televizija objavila je da je Rusija pokrenula seriju napada na gradove diljem Ukrajine. Na meti ruskih snaga su regija Kijev, Poltava, Mikolajiv, Dnjepar i Černihiv.

Pogođene su mete u regijama Krivi Roh, Poltava, Zaporižja i Čerkasi, prema navodima lokalnih vlasti, prenosi Jutarnji list.

Još jedna snažna eksplozija čula se u Kijevu, nešto prije 16 sati po lokalnom vremenu, javlja dopisnica NBC Newsa. Istu informaciju potvrdio je i gradonačelnik Kijeva navodeći da je riječ o višekatnici.

Guverner regije Harkiv Oleh Sinegubov objavio je da su ‘okupatori‘ napali Harkiv i upozorio stanovnike da ostanu u skloništima.

Gradonačelnik Lavova Andrij Sadovij na Telegramu je izvijestio da je eksplozije čuju i u Lavovu.

BBC javlja da su napadi u Ukrajini počinjali dok je ruski šef diplomacije Sergej Lavrov u zrakoplovu napuštao Bali, gdje je sudjelovao na sumitu G20.

Ruske snage gađaju energetsku infrastrukturu

Maksim Kozicki, guverner Lavova, javlja da je nakon ruskog napada na regiju došlo do problema u opskrbi električnom energijom.

"Neprijatelj je gađao energetsku infrastrkuturu u regiji, imamo problema sa strujom, a također dolazi do gubitka signala mobilnih operatera", rekao je.

Ihor Terehov, gradonačelnik Harkiva na Telegramu je također poručio da Rusi napadaju ključnu infrastrukturu.

"Zasad nema informacija o žrtvama. Zbog oštećenja na postrojenjima, dolazi do problema s opskrbom. Zaustavljen je promet koji se odvija preko napajanja električnom energijom. Metro stoji", poručio je.

Dmitro Živicki, guverner Sumija, objavio je na Telegramu da je u regiji na snazi obustava električne energije zbog napada na grad Sumi i regiju.

Kličko: Polovica stanovnika Kijeva je bez struje

Barem pola Kijeva ostalo je bez električne energije, prema navodima gradonačelnika Kijeva Vitalija Kličkog.

"Zbog masovnog udara projektilima na Kijeva, prema nalogu Ukrenerga, nacionalne elektroprivrede, uvedena je hitna, ali privremena obustava električne energije diljem Ukrajine. To je nužni korak kako bi se održala ravnoteža sustava i izbjegli kvarovi na elektromreži. U Kijevu je barem polovica stanovnika bez struje".