Mack ima 16 godina i hoće biti najmlađa osoba koja je preletjela svijet, krenuo je iz Bugarske

mack rutherford, pilot, avion

Šesnaestogodišnji britanski školarac Mack Rutherford sletio je u srijedu u Nairobi u Keniji, što je dio afričke etape u njegovu pokušaju da postane najmlađa osoba koja je sama zrakoplovom obišla svijet. 

"Mack Rutherford putovanje je počeo iz zračne luke blizu bugarske prijestolnice Sofije u ožujku i nada se iz Guinnessove knjige rekorda istisnuti sadašnjeg rekordera, svog sunarodnjaka Travisa Ludlowa, koji je put oko svijeta sam u zrakoplovu izveo lani, kad je imao 18 godina", javlja Hina.

"Nadam se ovim putovanjem nadahnuti mlade ljude da slijede svoje snove", rekao je Rutherford po izlasku iz svog ultralakog zrakoplova u zračnoj luci Wilson u Nairobiju. Proizvođač zrakoplova Shark Aero nazvao je putovanje previše opasnim i odbio je biti partner u Rutherfordovu projektu.

"Mack je bez sumnje vješt pilot. Međutim, ne sviđa nam se spuštati dobnu granicu do najniže moguće točke za putovanja na kojima je nemoguće isključiti određeni rizik", objavila je tvrtka.

Rutherford će na svom putu posjetiti još četiri afričke i države u Indijskom oceanu, a zatim krenuti na Bliski istok, u Aziju i Sjevernu Ameriku te se konačno vratiti u Europu. Mack Rutherford potječe iz obitelji pilota i prvi put je preuzeo komande kao sedmogodišnjak, sjedeći uz svog oca. U dobi od 15 godina bio je najmlađi pilot na svijetu, a sada ide stopama starije sestre Zare, najmlađe žene koja je preletjela svijet u dobi od 19 godina.