KRIZNI STOŽER HNŽ U učionicama gdje se mogu ispoštovati sve epidemiološke mjere, može biti 18 učenika

Škola
hercegovina.info

Krizni stožer Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi HNŽ-a, danas je održao sastanak na kojemu je razmatrano epidemiološko stanje u Županiji.

Na sastanku su prezentirani aktualni podaci vezani za broj i strukturu pozitivnih na COVID-19 u HNŽ. Opća je ocjena kako je epidemiološko stanje sve ozbiljnije, a  razlog za povećan broj COVID-pozitivnih osoba, što je Stožer u više navrata isticao, nije u nedostatnosti propisanih mjera, već u njihovu nepoštivanju.

Stoga su iznova pozvani građani na oprez i pridržavanje svih propisanih mjera zaštite, poglavito držanja distance, nošenja maske u zatvorenom javnom prostoru te na otvorenom, ukoliko nije moguće održati distancu od dva metra, kao i čestog, temeljitog pranja ruku, održavanja osobne i higijene prostora.

Također, ponovno je od svih mjerodavnih institucija, poglavito MUP-a HNŽ i inspekcijskih službi, zatražena provedba pojačanog nadzora i kažnjavanja onih koji krše donesene mjere preveniranja obolijevanja i zaštite građana. 

Također je, s ciljem lakšeg organiziranja nastavnog procesa, usvojena izmjena epidemioloških preporuka koja se odnosi na broj učenika u jednom razredu. Naime, u učionicama gdje se mogu ispoštovati sve epidemiološke mjere, poglavito distanca između učenika, maksimalan broj učenika može biti 18.

Na današnjoj sjednici usvojene su i Revidirane preporuke za testiranje na SARS-CoV-2, postupak s kontaktima, te završetak izoliranja i samoizoliranja koje će biti upućene svim zdravstvenim ustanovama u HNŽ, priopćeno je na stranicama Vlade HNŽ-a.