KOJU POSLUKU PORATI? Što je rektor Tomić htio reći brucošima u pozdravnom govoru?

Rektor Zoran Tomić
Rektor Zoran Tomić
SUMTV/Screenshot

Pozdravni govor Zorana Tomića, rektora Sveučilišta u Mostaru, ostavit će mnoge brucoše bez teksta. U govoru koji traje 5:51 i kojeg velika većina studenata neće pamtiti, a vjerojatno ni pogledati, vrijedi istaknuti verbalni vremeplov dr. sc. Zorana Tomića koji počinje na 1:52 i traje desetak sekundi.

Da rektorov govor ne bi osto nezapažen, sam se potrudio pokušavši objasniti važnost trenutka riječima "Svjesni u isto vrijeme da je jučer postalo davna prošlost, da je danas već postalo jučer, da je sutra već postalo danas te da je tako bilo jučer i danas, a bit će i sutra".

Ukoliko rektor ikad ostane bez posla zasigurno bi mogao s Joškom Lokasom udahnuti novi život kultnoj TV emisiji "Jučer-danas-sutra" budući da se pokazao kao vrsni poznavatelj trenutka bliske prošlosti i budućnosti, ali i sadašnjosti.

Pozdravni govor brucošima već uvelike podsjeća na proslavljeni video koju posluku porati? gospodina koji se nespretno izrazio pred kamerama na koje sigurno nije navikao, dok kamere i blesimetri ne bi trebali predstavljati problem doktoru komunikacijskih znanosti i odnosa s javnošću te izdavaču više knjiga koje svojom debljinom poprimaju obrise starozavjetnih knjiga.

Ova komplikacija riječi sigurno se ne bi prikrala iskusnim sveučilišnim profesorima (u slobodno vrijeme kamermanima i montažerima) koji pokraj studentske katedre imaju iskustvo snimanja i uhođenja vlastitih studenata (onih koji im donose plaće) na studentskim prosvjedima. Budući da su tada s terase rektorata Sveučilišta u Mostaru pažljivo pratili nehotične kretnje benignih studenata, svaki pokret zumirali, face detektirali i arhivirali, sumnjamo da bi ovih rektorovih 10-ak nespretnih sekundi njima predstavljao ozbiljniji problem.

Podsjećamo, taj studentski prosvjed vrlo brzo bio je etiketiran kao stranački, rušilački i akademski neprihvatljiv. U videu ispod možete vidjeti govor Zorana Tomića, prvog predsjednika Mladeži HDZ BiH, na II. Konvenciji Mladeži HDZ BiH u Sarajevu 31. siječnja i 1. veljače 1997. godine. Ako izuzmemo ovu vremensku vratolomiju, ipak se vidi napredak javnog nastupa u 24 godine javnog djelovanja.

Sadržaj se učitava...

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.