JAVNE TAJNE Nismo znali da čak i rektorova supruga radi u Elektroprivredi

Elektroprivreda HZ HB
Hercegovina.info

Nakon teksta Inforadara o tome da je Dragan Čović, predsjednik HDZ-a i neformalni gazda stranačke tvornice novca, Elektroprivrede (EP) HZ HB, u travnju ove godine zaposlio sestrinog sina Branislava Stojkića u to javno poduzeće, isti portal je u međuvremenu dobio još obilje informacija, i to od tri neovisna izvora, o desetinama drugih zapošljavanja, pa tako i uhljebljivanju supruga hercegovačkih političara i moćnika u EP HZ HB uz Čovićevu pomoć.

"Posebno zanimljivo je da je Čović nekim od ovih zaposlenja potpuno otupio djelovanje i ono malo opozicije što je imao među hrvatskim političkim strankama općenito, pa ako se pitate zašto se HDZ 1990 skoro pa povukao u ilegalu – odgovor je jednostavan".

"Njezin predsjednik Ilija Cvitanović u ovo je poduzeće, uz pomoć prijatelja iz HDZ-a, zaposlio suprugu Mariju".

"Gospođa Cvitanović je, inače, bivša frizerka koja je morala steći određeni stupanj obrazovanja kroz dopunsko školovanje da bi zadovoljila osnovne kriterije zapošljavanja u ovom poduzeću, no  je li obavljena i ta formalnost – nije poznato, jer u EP HZ HB ignoriraju sve medijske upite. Upravo je i doktorica Dijana Zelenika, prilikom napuštanja HDZ-a 1990, svom bivšem stranačkom šefu otvoreno prigovorila uhljebljivanje supruge", piše Inforadar.

"Da predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara nije samo figura u šefovim rukama, kako mu često spočitavaju, dokazuje i njegova intervencija za uhljebljivanje svoje prijateljice Dijane Raguž u ovo poduzeće. Raguž je, inače, bliska rodica Čavarinog prijatelja, biznismena Vlatka Kafadara, vlasnika C marketa (CM) i firme Ovnak d.o.o. iz Viteza", navode dalje.

"Dijana Raguž je prije dobivanja pozicije u EP HZ HB bila uposlenica upravo rođakovih C marketa, ali je dobila otkaz zbog, kako je rečeno, ne baš pretjerano savjesnog rada u službi. U međuvremenu se doškolovala u Visokoj školi Logos centar Mostar zbog obećane visokorangirane pozicije u EP HZ HB", pišu.

"Neposredno prije nego će Čovićev sestrić proći natječajne formalnosti, 9.veljače 2021. ovo poduzeće raspisalo je natječaj za čak 65 radnih mjesta na neodređeno vrijeme. Svjedoci i izvori iz EP HZ HB tvrde da su sva za takozvane uhljebe", ističu.

Elektroprivreda HZ HB

"Samo za direkciju raspisane su čak tri pozicije za poslove komunikacija. Za pretpostaviti je da se tu pronašla i Marija Tomić, supruga HDZ-ove perjanice i rektora Sveučilišta u Mostaru Zorana Tomića".

"U Elektroprivredu i na veću platu gospođa Tomić je došla iz Zavoda za zdravstvo u kojem je dala otkaz. Inače, po profesiji je novinarka", navodi Inforadar.

"Nije poznato je li jedan od Marijinih zadataka bio i da iskomunicira s menadžmentom kupovinu dijela zgrade u vlasništvu Sveučilišta koje vodi njen suprug. Podsjećamo da je 13. svibnja ove godine raspisan javni natječaj za prodaju etažnog dijela nekretnine u kasarni u Radiču, u vlasništvu Sveučilišta. U pitanju je prodaja na trećem katu, a cijela zgrada je, inače, dio kasarne Stanislav Baja Kraljević.

Vlada FBiH je 2015. godine, na zahtjev Sveučilišta, a na osnovu navodnih potreba za nedostatkom prostora „kako bi se otvorili novi studijski programi“, ovoj visokoobrazovnoj ustanovi praktično poklonila čak 591.06 m2. No, umjesto novih studijskih programa, pripremano je novo etažiranje u katastarskim dokumentima. Kako su izvijestili hercegovački portali, kupac je upravo Elektroprivreda HZ HB", podsjeća Inforadar. 

"Ništa od ovog ne bi bilo moguće da šef HDZ-a nije odobrio. U pitanju je elitni dio Mostara u kojem i sam Čović ima kuću. Tako je Tomić dobio financijsku injekciju u sve lošijem poslovanju Sveučilišta, a EP HZ HB potpuno nepotreban dio objekta koji će se vjerojatno pretvoriti u prostor s novim radnim mjestima i time ojačati HDZ-ovu glasačku mašineriju", dodaju.

"Podsjećamo, jedan od Čovićevih zetova, Mario Krezić, koji je oženio njegovu mlađu kćerku Sanju, također je zaposlen u EP HZ HB. Mariova supruga Sanja Čović-Krezić šefica je u Zavodu za zapošljavanje HNŽ u Mostaru".

"Insajderi iz EP HZ HB tvrde da je posao u ovoj stranačkoj tvrtki za uhljebljivanje dobio i sin gradonačelnika Širokog Brijega Mire Kraljevića".

"Ovaj pripadnik zlatne HDZ-ove mladeži, kako kažu izvori, radno vrijeme uglavnom provodi u kafićima".

"Inforadar se prije petnaestak dana obratio Elektroprivredi HZ HB pitanjima o novim radnim mjestima Cvitanović, Raguž, Tomić, Kraljevića… Pitani su i na osnovu kojih kompetencija i po kojoj proceduri su zaposleni".

"Ista pitanja su prije nekoliko mjeseci poslana i u vezi sa zaposlenjem Čovićevog nećaka, no u oba slučaja na pitanja nikad nije odgovoreno", zaključuje Inforadar.