KANDIDATI ZA USTAVNE SUCE Bariša Čolak bi se i tu okušao, među prijavljenima i mostarski profesor kojeg HDZ ne simpatizira

Ustavni sud BiH
Ustavni sud BiH

Prema saznanju Istraga.ba za suce Ustavnog suda BiH prijavilo se 14 kandidata.

To su: Boris Barun, Danica Šain, Sanela Butigan-Gorušanović, Ivo Rozić, Zvonko Mijan, Ivan Miličević, Marin Vukoja, Monika Mijić, Zdravko Lučić, Bariša Čolak, Mario Širić, Željka Marković Sekulić, Mirko Miličević i Mile Lasić.

Institucija Ustavnog suda je utemeljena članom VI Ustava, kojim se osim nadležnosti uređuju i organizacijsko ustrojstvo i procedure, te konačnost i obaveznost odluka. Definirajući normativne preduvjete za ulazak u demokratski politički sustav i modificirajući unutrašnju strukturu države, Ustav je na ovaj način inovirao ustavni položaj Ustavnog suda i učinio ga kompatibilnim sa standardima ustavnog sudstva – istovremeno i kao nezavisnog čuvara ustava i kao institucionalnog jamca za zaštitu ljudskih prava i sloboda ustanovljenih ne samo katalogom u članu II Ustava, već i instrumentima Aneksa I Ustava Bosne i Hercegovine.

Kada je riječ o Bariši Čolaku, on je ministar pravde Bosne i Hercegovine bio od 2007. do 2015. godine te hrvatski član Kolegija i predsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH od 2015. do 2019. godine Član je HDZ-a BiH, a trenutno je izaslanik u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

U Vladi HR Herceg-Bosne bio je ministar pravosuđa i uprave od 1994. do 1996. Od 1996. do 1999. bio je predsjednik vlade Županije Zapadnohercegovačke. Nakon toga imenovan je ministrom pravde u Vladi Federacije BiH i na toj dužnosti ostaje do 2001., a nakon toga je zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH do 2002. Vršitelj dužnosti predsjednika HDZ-a BiH bio je od 10. svibnja 2002. do 26. travnja 2003. godine, a nakon toga je predsjednik stranke do 2005. Ministrom sigurnosti u Vijeću ministara BiH imenovan je 2002., a na toj dužnosti ostao je do imenovanja ministrom pravde BiH 2007.

Nakon svih navedenih funkcija, sada bi svoju karijeru mogao obogatiti s još jednom.