VIDEO  Kako je pala banda narkobosa iz BiH

Uhićenje dilera Cezarova banda
MUP RH

Najmanje 23 kilograma kokaina, najmanje 86 kilograma heroina, najmanje 120 kilograma konoplje, najmanje 100 hašiša, ukupne vrijednosti 3,456.000 eura. Najmanje tri pištolja marke ČZ, sedam pištolja marke HS, jedna automatska puška marke Crvena zastava, 6000 komada metaka, 20 kilograma eksploziva..."

Količine su ovo zaplijenjene droge i oružja koje se na teret stavljaju 22-članoj skupini osumnjičenika predvođenih Dinom Muzaferovićem zvanim Cezar, a koji su diljem Europe u protekla dva dana uhićeni u nizu koordiniranih policijskih akcija u koje su bili uključeni i američka DEA i Europol. Međutim, ta droga i oružje nisu pronađeni prilikom uhićenja, već su ih i hrvatska policija i partnerske policije koje su surađivale u akciji nešto više od pola godine "skupljale" diljem kontinenta.

Naime, u studenome prošle godine policija i USKOK su, uz odgovarajuće sudske naloge, počeli sustavno pratiti osumnjičenike i snimati im telefonske razgovore, ali i koristiti prikrivene policijske istražitelje koji bi simulirajući kupce droge dogovarali s osumnjičenicima kupovinu.

Kamere i mikrofone su im postavili u automobile, a s vremenom i u tajne "bukse" u kojima se pretovarivala droga, poput najmanje tri iznajmljene garaže na području Zagreba i slično. Te je informacije hrvatska policija slala preko Europola partnerskim istražiteljskim agencijama širom Europe jer su shvatili kako se Cezarova mreža proteže od Turske, preko Crne Gore, BiH, Hrvatske, Slovenije, Italije, Njemačke i Nizozemske, otkriva Jutarnji list.

Sadržaj se učitava...

"Slučajni" pronalasci

Na osnovi tih podataka policije, u drugim zemljama bi se zatim izvela uhićenja, odnosno presreli bi pošiljke, a uhićenja bi bila pripisivana tzv. slučajnim pronalascima, redovnim kontrolama i slično. Također, kada bi neka od tih pošiljaka tako pala, ostali osumnjičenici bili su potaknuti da se raspričaju o tome, ne znajući da se njihovi razgovori tajno snimaju. Na taj način bi policija dobivala povratnu potvrdu i dokaze da je zaplijenjena droga pripadala upravo dilerskoj skupini koju su za to sumnjičili.

Prva takva zapljena temeljem obavijesti hrvatske policije dogodila se 1. studenoga 2022. u njemačkom Rösrathu. Tada je njemačka policija na parkiralištu lokalnog Baumarkta u Golfu slovenskih registracija koji je vozio Matej P., skrivene u posebnom skrovištu ispod volana, pronašla 5,5 kilograma kokaina i 4,1 kilogram heroina. Skrovište je bilo napravljeno tako da se otvaralo uz pomoć magnetskog prekidača, a droga je u Njemačku dovezena iz Belgije.

Zapovijeda iz zatvora

U prosincu prošle godine u večernjim satima u Jastrebarskom policija je "slučajno" zatekla državljanina BiH Samira Bašića, u čijem je automobilu pronađeno 2,7 kilograma kokaina, koje je neposredno prije kupio u Zagrebu te ih prevozio u domovinu. Neočekivanu "sreću" je imala i slovenska policija, koja je 7. siječnja ove godine na autoputu prema Ljubljani, kod Novoga Mesta, zaustavila dvoje Slovenaca koji su, skrivene u autu, prevozili šest kilograma marihuane.

Prikriveni policijski istražitelj je, pak, od dvojice osumnjičenika, Aleksandra Ivkovića i Marka Zvijeri iz BiH, 16. siječnja u Rijeci kupio kilogram marihuane i 200 grama kokaina za 9000 eura. Zanimljivo je da, premda je krajem prošle godine najprije uhićen u Njemačkoj, a zatim izručen Italiji, u čijem se zatvoru i sada nalazi, Muzaferović i dalje uspijevao ostvarivati neku vrstu komunikacije sa svojim "vojnicima", pogotovo preko dvojice svoje braće, Damira i Hasana, koji su također osumnjičeni u ovoj akciji.

Svaki "vojnik" organizacije imao je usko zaduženje

Prema zaključcima policije i USKOK-a, svaki od članova grupe korišten je za posebnu ulogu. Neki su samo pripremali prostorije za prihvat droge, neki koji su imali prijevozničke tvrtke su je svojim kamionima prevozili, a neki su, vjerovali ili ne, zbog svojih znanja stranih jezika uz ostalo služili kao prevoditelji na sastancima sa stranim partnerima na kojima se dogovarala kupoprodaja. Tako se npr. Patriciji K. i Gienni V., na teret stavlja - prevođenje.