Kad gradonačelnik voli punicu, onda ona mora kopati dok ne umre

Kad gradonačelnik voli punicu, onda ona mora kopati dok ne umre
direkt-portal.com

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić dao je u zakup 1,6 hektara zemlje u vlasništvu Republike Srpske na području grada Trebinja svojoj punici. Punica ima sedamdeset i jednu godina, a zemlju je dobila u zakup na 20 godina, piše Direkt portal.

Poljoprivredno zemljište koje se nalazi u naselju Gomiljani dodjeljuje se u zakup radi obavljanja voćarsko-vinogradarske proizvodnje, navedeno je u odluci. To znači da bi se sedamdesetjednogodišnja starica u narednim godinama trebala baviti voćarstvom ili vinogradarstvom.

Naime, u lipnju je Grad Trebinje raspisao Javni oglas za davanje u zakup poljoprivrednog zemljišta, a kao najpovoljnija ponuda prihvaćena je ona na ime Slavojke Čalije, inače punice gradonačelnika Trebinja Mirka Ćurića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gradonačelnikova punica se jedina javila na javni poziv koji je bio raspisan. Javni oglas je bio raspisan za površine od 2,2 hektara zemlje koje se nalaze u katastarskim općinama Gomiljani 2, Veličani i Dračevo.

Komisija za punicu

Postupak davanja u zakup poljoprivrednog zemljišta sprovela je komisija koju je formirao gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić.

„Komisija je za pisanu ponudu ponuđača Čalija Slavojke utvrdila da je blagovremena, kompletna i da ispunjava opće i posebne uvjete Javnog oglasa i da je podnesena na predmetnu parcelu označenu kao k.č. 1522, pašnjak II klase, površine 16105 metara kvadratnih.

U skladu sa točkom 7 Javnog oglasa za davanje u zakup poljoprivrednog zemljišta u svojini RS na području grada Trebinja, putem pribavljanja pisanih ponuda, ako je podnesena samo jedna ponuda za parcele poljoprivrednog zemljišta iz ovog oglasa, takva ponuda, ako je blagovremena, potpuna i ispunjava opće i posebne uvjete propisane ovim oglasom, ocjenjuje se kao najpovoljnija“, navedeno je u obrazloženju odluke.

Na izbor ponude nije bilo pisanih prigovora, pa je istu gradonačelnik Trebinja potvrdio kao najpovoljniju.

U skladu s odlukom, gradonačelnikova punica je dužna Gradu Trebinju godišnje plaćati 145 KM na ime zakupa.

Prijedlog odluke o izboru najpovoljnijeg ponuđača i dodjeli u zakup poljoprivrednog zemljišta u svojini Republike Srpske na području grada Trebinja našao se na posljednjoj sjednici trebinjske Skupštine. Ova točka nije bila među redovnim tačkama, već je na dnevni red kao dopunu predložio gradonačelnik Ćurić. Skupština je bez rasprave i ikakve zamjerke lokalne opozicije usvojila ovu odluku.

Suglasnost na ovu odluku dalo je prethodno i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

„Direkt“ saznaje da je gradonačelnikova punica i ranije, 2018. godine, dobila dio državne zemlje u zakup.

Parcela u Gomiljanima do misterioznog maslinjaka

Parcela koju je gradonačelnik dao svojoj punici nalazi se neposredno uz parcelu koja je označena kao k.č. 1527/3 na čijem su dijelu, kako se saznaje, zasađene masline. U listu nepokretnosti, u koji je „Direkt“ imao uvid, vidljivo je da jedino parcela na kojoj su dijelom zasađene masline nema evidentiranog svog zakupca niti koncesionara.

Ostale parcele koje se nalaze u okruženju imaju navedene koncesionare ili zakupce. Tako je na primjer koncesionar parcela 1527/4/5/6/7 „Agrofin“, a navedeno je i nekoliko fizičkih lica koja su dobila zemlju u zakup.

Do objave ovog teksta iz trebinjskog Katastra, ni iz Grada Trebinja, kao ni iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede nije stigao odgovor kome je ta parcela data u zakup, kada i pod kojim uvjetima.

Neslužbena saznanja kažu da bi plantaža maslina mogla biti povezana upravo sa gradonačelnikom Ćurićem i njegovim kumom, direktorom Elektroprivrede Republike Srpske, Lukom Petrovićem.

Punica kao paravan

Da sedamdesetogodišnjoj ženi treba 1,6 hektara zemlje sumnja i zastupnik Nebojša Vukanović. On smatra da je gradonačelniku u ovoj priči punica samo paravan.

Ne mogu da vjerujem da jedna starica od 70 godina može da obrađuje toliko zemlje, jasno je da je to uzeo Mirko Ćurić i da će na tom zemljištu Agrarni fond, kojim on rukovodi, da osigura sadnice i mehanizaciju, radnu snagu, sjeme i sve ostalo. Jasno je da je u pitanju zloupotreba i pozicije i državnog zemljišta. Ovo je jedan čist primjer kako funkcionira ovaj grad“, kazao je Vukanović.

On je najavio da će slučaj prijaviti Komisiji za sukob interesa i drugim nadležnim institucijama.

Ja imam saznanja da je odmah pored njega na tom placu, cijelih osam hektara zemljišta uzeo njegov kum i mentor Luka Petrović i to se krije. Prema mojim saznanjima, on to nije uzeo na svoje ime, već je dao u zakup zemlju svom radnom kolegi iz Hidroelektrana na Trebišnjici kome daje razne poslove. Na dijelu te parcele je posađen maslinjak. Nevjerojatno, kolika je to bahatost“, navodi Vukanović.

Iz Transparenti internationala kazali su za „Direkt“ da u konkretnom slučaju postoji osnova sumnje da su povrijeđeni osnovni principi Zakona o sprečavanju sukoba interesa u organima vlasti RS, budući da je gradonačelnik direktno sudjelovao u donošenju ovakve odluke.

“Član 3. stav 4. kaže da izabrani predstavnici, nositelji izvršnih funkcija i savjetnici ne smiju koristiti javnu funkciju za osobnu dobit ili dobit osoba koje je s njima povezano i ne smiju biti ni u kakvom odnosu zavisnosti prema osobama koja bi mogla uticati na njihovu objektivnost.

Također član 9 kaže - zabranjeno je privilegirati osoba radi stranačkog ili drugog opredjeljenja ili zbog porijekla, osobnih ili obiteljskih veza. Ipak, ovi članovi u samom zakonu nisu detaljno objašnjeni što ostavlja prostor za proizvoljno tumačenje i to je svakako manjkavost zakona za čije unapređenje se TI BIH već dugo zalaže.

U drugim članovima zakona koji preciznije definira ove situacije, u ovom slučaju nije riječ o članu obitelji, jer se članovima obitelji smatraju: bračni ili izvanbračni drug izabranog predstavnika, nositelji izvršne funkcije i savjetnika, dijete, usvojitelj, usvojenik i dijete bračnog druga”, naveli su iz TI.

Gradonačelnik se na pozive nije javljao.