JURICA ARAPOVIĆ Mjere trebalo popuštati postupno

Jurica Arapović
hercegovina.info

Dvanaest novooboljelih u Mostaru jučer, odnosno tijekom jučerašnjeg i prekjučerašnjeg dana zabrinulo je i liječnike COVID bolnice.

"To je ono što ja govorim i ponavljam iz dana u dan već mjesec dana, previše smo se opustili i bojim se da će toga biti još više. Pogledajte samo ponašaju građana mlađe i oni treće dobi, bake šeću djecu, sve je to očekivano", kaže za hercegovina.info prof. dr. Jurica Arapović.

Stajališta je da mjere nije trebalo naglo popustiti.

"Mjere su se trebale popuštati postupno i to u suglasju s drugim entitetom. Struka je za sve ovo imala postupni plan ublažavanja mjera na federalnoj razini. Nije prošlo! Također struka je za ove blagdane bila predložila nove mjere, trebala je biti zabrana kretanja za starije osobe i djecu, zabrana ikakvog okupljanja i policijski sat kako je i bio od 20 do 5 sati. No, ovaj prijedlog od Federalnog ministarstva zdravstva nije bio uvažen na Federalnom stožeru civilne zaštite. Ovo što je napravljeno od danas do prekosutra, odnosno od 1. do 3. svibnja je nešto poput kućnog reda. Sreća nam je što je kišovit dan!"

Mišljenja je da mjere nisu ukinute pod pritiskom Ustavnog suda.

"Ne, to je samo medijski paravan. Ustavni sud je samo tražio temporalnu formulaciju, tj trebalo je u zapovijedi stajati vremenski rok trajanja naredbe uz epidemiološko praćenje, ostalo je sve bilo besprijekorno. Kada je kolektivno zdravlje u pitanju, pravo pojedinca ne smije nadilaziti pravo zajednice na zdravlje. To je deklarirala Europska konvencija za ljudska prava. Sve ostalo je bilo forsiranje medija i nekih pojedinaca da se popuste mjere. Čisti populizam!"

Dr. Mario Kordić je kazao da smo u jeku pandemije, a Arapović ističe da takvo mišljenje prevladava.

"Većina ozbiljnih kolega to misli. Mi više nismo zemlja s lokalnom transmisijom, već od 9. travnja WHO nas je klasificirala kao zemlju s prijenosom COVID-a unutar zajednice što je ogroman problem i napor epidemiolozima za daljnje praćenje pandemije. Sada nam se COVID-19 može pojaviti od bilo kuda, a saznanja da većina žitelja mogu biti asimptomatske vironoše dodatno otežava praćenje i liječenje.

"Covid-19 je bolest uzrokovana SARS-CoV-2 čija infekcija je karakterizirana izrazitim potencijalom kapljičnog prijenosa te upravo traži svoje žrtve među grupiranim populacijama, većim ili manjim kolektivima i slično. Imajući u vidu činjenicu postupne normalizacije rada zdravstvenih ustanova, bez obzira na modus vlasništva, sada će među najugroženijim institucijama biti upravo zdravstvene ustanove i zdravstveni djelatnici. No, mislim da ukoliko bude dovoljno opreme i računajući naše iskustvo ovih 50-ak dana pandemije koji su iza nas, to ne bi trebao biti veći problem."

Zabrinut je prof. dr. Arapović i za ponašanje ljudi.

"Ovo sve je pomalo frustrirajuće i za nas koji mjere predlažemo nadležnim Stožerima. Sve skupa se situacija čini kao da struka govori u vakum, i onima koji donose zapovijedi, a i onima koji ih trebaju poštovati. Na benzinskim crpkama umjesto goriva toči se alkohol. Osobno sam prije nekoliko dana išao do grada i vidim stranke ispred mene koje nose maske ispod brade te se naginju i pričaju službenicima za pultom na distanci svega pola metra. U trgovinama i pekarama još uvijek možemo sresti da prodavačice rade bez zaštitne opreme. Isto vrijedi za stranke. Ova bolest se još uvijek može prevenirati samodisciplinom. Većina naših žitelja još nije upoznala ozbiljnost situacije te se zbog toga očito ne pazimo i ne pridržavamo ozbiljno preporuka.

"Ovom prilikom pozivam i vas medije da malo zornije prikazujete situaciju te budete socijalni i ljudski korektiv poštivanja ovih mjera, popratite nepoštivanje mjera, ukazujete na takve probleme s ciljem da ovaj broj oboljelih bude stabilan bez novih valova pandemije na ovim prostorima.", kazao je prof dr. Arapović te za kraj dodao:

"Imamo još uvijek šansu zajedno s regijom napraviti kontrolu u cijelosti, no čini mi se da malo žurimo s popuštanjem. Pravi izazov pandemije u Bosni i Hercegovini tek slijedi.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.