JEDAN SE UTOPIO Policija iz Save spasila deset osoba, vraća ih u BiH

migranti,sava
Ilustracija

U Savi u Slavonskom Brodu pronađen je u četvrtak ujutro mrtav muškarac, a dokumenti upućuju na to da je riječ o strancu koji je nezakonito ušao u zemlju, dok je sat prije toga policija kod Donje Bebrine sudjelovala u spašavanju 10 migranata kojima se prevrnuo čamac. Policija je u 7:50 primila dojavu građana da je u Savi utopljenik, javlja Hina.

"Na mjesto događaja u Slavonskome Brodu, u Splavarsku ulicu, odmah su upućeni policijski službenici, a djelatnici nadležnih službi su u 9:50 na obalu izvukli mrtvu mušku osobu", rekla je glasnogovornica brodsko-posavske Policijske uprave Kata Nujić, dodajući kako se procjenjuje da je utopljenik više dana bio u vodi.

Policija je kod utopljenika pronašla dokumente koji upućuju na to da je riječi o stranom državljaninu koji je nezakonito prešao državnu granicu. "U želji da se na bilo koji način domognu zemalja Europske unije, strani državljani često riskiraju svoj život te preplivavaju opasnu rijeku Savu ili je prelaze malim gumenim čamcima u grupama ili pojedinačno", rekla je Nujić.

Izbjeglice iz Afganistana

Jutros u 6:35, prije pronalaska utopljenika, granična policija u blizini Donje Bebrine, mjesta 18 kilometara istočno od Slavonskoga Broda, uočila je u poplavljenom području mali gumeni čamac u kojem je bilo desetak osoba.

"U jednom trenutku čamac se prevrnuo, nakon čega su im policijski službenici odmah priskočili u pomoć te su trojicu stranih državljana izvukli iz vode i smjestili u službeno plovilo. Sedam osoba doplivalo je do obale", rekla je Nujić. Svih deset osoba u toj skupini ilegalnih migranata su muškarci iz Afganistana. U skladu sa zakonskim odredbama, Nujić je najavila postupak koji će završiti njihovim vraćanjem u Bosnu i Hercegovinu, iz koje su došli.

Inače, iz rijeke Save u Slavonskom Brodu u četvrtak oko 11:15 izvučen je osobni automobil u kojem je pronađeno tijelo žene. Pretpostavlja se da je riječ o 47-godišnjakinji iz Sibinja čiji je nestanak prijavljen policiji. Žena se 26. prosinca oko 23 sata odvezla od obiteljske kuće Škodom Fabija bijele boje.