IZRAELCI PREKRŠILI UGOVOR Je li ovo kraj Aluminija?

Aluminij
Arhiva/Hercegovina.info

Ugovor koji je Uprava "Aluminija" o zakupu pogona ove mostarske tvrtke potpisala s izraelsko-kineskim konzorcijem, ''Abraham grupom'' na čelu, istekao je 6. lipnja, saznaje "Dnevni avaz".

Sada je upitno hoće li i kada biti potpisan novi i hoće li uopće doći do produženja ugovora i najavljenog pokretanja proizvodnje u kompaniji koja je u dubiozi većoj od 300 milijuna maraka.

Strateški plan

Prema informacijama „Avaza“, Izraelci koji stoje iza ''Abraham grupacije'' su zainteresirani da se ugovor produži, ali je pitanje koliko je on ispoštovan i što će odlučiti Vlada FBiH, odnosno Skupština „Aluminija“, koja treba dati suglasnost na ovaj zahtjev.

„Abraham grupa“ i njeni partneri će započeti primjenjivati strateški plan, kako je navedeno u ugovoru između stranaka, a sve kako bi se osigurao početak rada „Aluminija“, priopćio je kinesko-izraelski konzorcij 7. travnja, dan nakon potpisivanja ugovora.

Ugovor je potpisan 6. travnja i važio je dva mjeseca, točnije do 6. lipnja, pokazuju dokumenti u koje smo imali uvid.

Prema ugovoru o poslovnoj suradnji, Izraelci su se za početak obavezali da će zaposliti 80 radnika, i to u roku od 60 dana od potpisa ugovora. Najavljeno je i pokretanje proizvodnje u pogonu Ljevaonice u roku od 90 dana.

Planiranih novih 90 radnika, kako je navedeno, zaposlit će potom u roku od 60 dana od dana pokretanja pogona Ljevaonice. Na koncu, kako je tada rečeno, zaposlit će još 50 radnika u roku od 12 mjeseci.

No, prema informacijama „Avaza“, ovaj konzorcij za dva mjeseca nije zaposlio nijednog radnika, čime nije ispoštovao ni potpisani ugovor.

Prirodna nesreća

Iz ove grupacije su to, kako saznajemo, pravdali pandemijom koronavirusa i proglašenjem stanja prirodne nesreće. No, prije potpisivanja ugovora bili su na sve upozoreni.

- Strane u ugovoru su bile upoznate sa stanjem nesreće, kao i s rokovima u momentu potpisivanja ugovora. Ne može se smatrati da je došlo do promjene okolnosti ili utjecaja više sile nakon potpisivanja ugovora jer su o svemu bili obaviješteni - stoji u odgovoru koji je u posjedu „Avaza“.

Tko stoji iza grupacije

Sjedište ''Abraham grupacije'' je u Parizu, a posluju širom Europe i svijeta. Predsjednik je Amir Gros Kabiri (Gross), izraelski biznismen i vlasnik nogometnog kluba Hapoel Tel-Aviv FC. On je bio na sastancima u Vladi.

U Aluminiju je od 900 zaposlenih, nakon gašenja, ostalo svega 30 radnika.