''IZGLEDAMO KAO ROBIJAŠI'' Dom zdravlja nabavio uniforme, djelatnici razočarani

Medicinske uniforme
ZDRAVSTVO-KANTON SARAJEVO/FACEBOOK

Zdravstveni radnici u Javnoj ustanovi Doma zdravlja Županije Sarajevo razočarani su i ljuti na menadžment ustanove, na čelu s doc. dr. Abelom Baltićem, nakon što su dobili nove uniforme za rad.

Od sinoć po društvenim mrežama šire se fotografije zdravstvenih radnika obučenih u uniformama, koji u njima više liče na sve drugo osim na doktore, medicinske sestre, tehničare, piše Faktor

Pogazili kodeks medicinske etike

"Kao da smo robijaši", "Bolje su obučeni oni koji izdržavaju kaznu u Kazneno-popravnom zavodu Zenica", "Nikad ovo na sebe neću obući. Sramota! Dovoljno je što radim na stolici (stomatološkoj) iz 18. stoljeća, a pritom za JUDZKS zaradim oko 300.000 KM godišnje", "Užas ovo je dokaz koliko smo obezvrijeđeni. Dobila sam suknju za broj manju s dubokim izrezom, a tražila hlače. Nije prikladno vidjeti recepcionerku hotela da radi u uskoj suknji, a ne medicinske sestre koje pružaju usluge bolesne populaciji i to na razini javne ustanove. Da nije tužno bilo bi žalosno! Bijeli mantil ima etiku i ponosno se nosi, a ova uniforma gazi kodeks medicinske etike"..., samo su neki od komentara zdravstvenih radnika po društvenim mrežama.

Medicinske uniforme

Jasmin Avdović, predsjednik Osnovne sindikalne organizacije JU Dom zdravlja (OSOJUDZ) KS, kaže kako su svi dobili po jednu uniformu, bijelu i tamno plavu diplomirani zdravstveni kadar, a svijetlo plavu srednji zdravstveni kadar.

"Sastav materijala je 65 posto poliester, a 35 posto pamuk, isto da ste na sebi navukli ceradu. Ja sam fizioterapeut i ne mogu raditi u dugim rukavima, pantalone sam, iako smo svi pisali koji nam broj treba, dva puta morao zavrnuti jer su preduge. Za kolegice koje su odabrale suknje umjesto pantalona, ​​iskreno ne znam kako će hodati, osim ako nisu prošli napredni kurs za gejša hodanje, jer su užasno uske. U papiru iz tenderske procedure bilo je naznačeno da se uniforme mogu pratiti na 60 stupnjeva Celzija, na uniformama koje smo sada dobili piše 40. Zabranjeno mi je da je sušim u sušilici, dakle dobio sam jednu i ako je uprljam u čemu ću raditi, kako će se evo konkretno za moje poslove i fleke od ulja koje koristimo u litrima oprati na 40 stupnjeva Celzijusa, da sve to osušim do sutra ili isti dan jer nemam drugu u ormaru", govori Avdović.

Zdravstvena prijetnja za sigurnost zaposlenih

Da ovakve uniforme predstavljaju zdravstvenu prijetnju za sigurnost zaposlenih, stav je OSOJUDZKS od početka prošlog mjeseca, a s tim su se upoznali i menadžment zdravstvenih ustanova kojima su uputili zahtjev u kojem su, u skladu sa Zakonom o zaštiti na radu Federacije BiH i Zakonom o vijeću upućenika. FBiH, izrazili nezadovoljstvo i protivljenje ovakvoj njihovoj odluci.

"Iskreno, nismo se nadali da nas neće poslušati. Iz menadžmenta dolazi informacija da će svi koji ne budu poštovali novu proceduru o uniformama, dakle, koji se ne budu nosili, biti disciplinski gonjeni. Nismo još donijeli konačnu odluku, ali postoje dvije opcije ili ćemo tražiti da se sve uniforme vrate, pa neka predaju na disciplinsku 2.000 ljudi ili ćemo s ponosom obući uniforme, obavijestiti inspekciju da, kad je pošaljemo u vešeraj na pranje, dok se ne vrati, nemamo u čemu raditi. I sramota najveće zdravstvene ustanove primarne zaštite u državi" , dodaje Avdović.

Upravni odbor Sindikata doktora medicine i stomatologije ŽS za sljedeći četvrtak zakazao je sastanak Upravnog odbora na kojem će se donijeti odluka koja će se urediti s uniformama.

"Jedinstveno kvalitetno ne odgovaraju zaposlenicima čije stavove mora uvažavati poslodavac" , kazao je prim. dr. Izet Hočko, predsjednik Sindikata.

Elvedin Vatreš, predsjednik Strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara ŽS, kaže da u svojih 30 godina radnog staža nije vidio da netko bojama "obilježava" zaposlene u zdravstvenim ustanovama po tome koju stručnu spremu imaju.

"Po meni zdravstveni radnik treba nositi bijelu uniformu, sve ostalo je diskriminacija. Nadalje, dobili smo vrlo nekvalitetne uniforme. Naše kolege većinom sebi kupuju uniforme, naš Sindikat je sklopio ugovor s nekim tvrtkama kako bismo mogli kupovati na rate. Ne ponižavam nikoga, ali te uniforme izgledaju kao robijaške" , istaknuo je Vatreš.

Po objavljivanju tenderske procedure početkom kolovoza prošle godine javila su se dva ponuđača, da bi krajem prošle godine JU Dom zdravlja KS sklopio ugovor o nabavci uniformi s tvrtkom Greensoft doo iz Zenice , odgovor je koji je Faktor početkom siječnja dobio iz ove zdravstvene ustanove. Tada su nam kazali kako je kupovina 7.120 odjevnih predmeta (bluze, majice, pantalone, prsluci, mantile) urađena nakon provedenog postupka javnih nabavki pri čemu su ispoštovane sve zakonske procedure, a Ugovor, koji je objavljen na Portalu javnih nabavki, iznosi 399.496, 50 KM s PDV-om.

Na internet stranici tvrtke stoji "da se bave proizvodnjom proizvoda od tekstila te da na prvo mjesto stavljaju zdravlje i udobnost".

Kao direktorica tvrtke u tekstu objavljenom na ovom linku, navodi se Hatidža Šarić-Tufekčić, članica Naroda i pravde i koja je bila na kandidatskoj listi ove stranke na izborima održanim prošle godine za Skupštinu Zeničko-dobojske županije.

U tekstu Šarić-Tufekčić navodi kako je "prije pokretanja biznisa neko vrijeme radila kao prevoditelj, ali je htjela raditi za sebe, da ima prilagođeno radno vrijeme obitelji i obvezama pored posla".

"Proizvodimo sve vrste medicinskih - radnih uniformi, opreme za klinike i bolnice. Pored toga, proizvodimo platnene pelene za bebe, higijenske uloške za žene, tufere za dojilje i drugi program za bebe kao što su posteljine, jastuci za dojilje i trudnice, jastučići protiv grčeva, a trenutno proizvodimo i maske" , kazala je Šarić-Tufekčić, potpisana u tekstu kao direktorica ovog poduzeća koja se bavi zanimanjem turkolog.

Namjeravali smo čuti - što o svemu misli i direktorica tvrtke koja je poslala uniforme, no na naš upit, muškarac koji se javio na telefon naveden na stranici Greensoft doo Zenica kratko je odgovorio:

"Nemojte nas vrijeđati. Hatidža Šarić-Tufekčić nije naša direktorica, ona ovdje ne radi i nemojte više zvati."

Pozvali smo i Hatidžu Šarić-Tufekčić.

"Nisam uključena u tu priču i ne mogu vam ništa kazati. Nisam upućena u toj tvrtki, radim u poduzeću "Braća Karić"",  rekla je Šarić-Tufekčić i prekinula telefonski razgovor.

Što kaže generalni direktor Baltić

Što na sve kaže doc. dr. Abel Baltić, generalni direktor JU Dom zdravlja KS? Na početku odgovora, kojeg smo dobili u pisanom obliku, Baltić podsjeća kako je "obavještenje o nabavci uniformi za zaposlenike objavljeno 5. kolovoza 2022. godine na Portalu Agencije za javne nabavke". Međutim, kako dalje dodaje, "odmah je nakon objave uočena tehnička greška tako da u aplikaciji Portala nije bilo obilježeno da se radi o rezerviranom ugovoru".

„S obzirom na to da je u Planu javnih nabavki za 2022. postupak predviđen u skladu s člankom 9. Zakona o javnim nabavkama kao rezervirani ugovor, te da je u natječajnoj dokumentaciji naznačeno da se radi o rezerviranom ugovoru, iz tog razloga je bila izmjena Obavještenja istog. Nadalje, produljenje roka za dostavu ponude i javnog otvaranja bilo je zato što je dostavljena žalba na natječajnu dokumentaciju, koja je proslijeđena Uredbom za razmatranje žalbi, te se nakon Rješenja Uredbe za razmatranje žalbe, koja je odbacila žalbu kao neosnovanu, morao zakazati novi termin za dostavljanje ponude i javno otvaranje ponude" , navodi Baltić i dodaje:

„U vezi primjedbe na sastav materijala obavještavamo vas da je ponuđač, na naš zahtjev dostavio Izvještaj laboratorijske analize Bosnainspekt doo Sarajevo kojim je konstatirano da je ponuđeni materijal sastava 65 posto poliester, 35 posto pamuk u tenderskoj dokumentaciji prihvatljiv za izradu uniformi za zaposlenike, te su dostavljeni i certifikati ISO 9001:2015 i ISO 14001:2015. Tvrtka Greensoft Zenica je uredno u natječajnoj dokumentaciji dostavila dokumente kojima dokazuje da među zaposlenicima ima 50 posto osoba s invaliditetom. Kompletan postupak javne nabavke nalazi se na Portalu Agencije za javnu nabavku i u bazi Ureda za borbu protiv korupcije" , kaže Baltić.

Navodi kako nije poznat s vlasničkom strukturom dobavljača.

Uz odgovor na upit Faktora, iz kabineta Baltića dostavili su i nalaz laboratorijske analize Bosnainspekt doo Sarajevo iz koga se vidi da je naveden materijal prihvatljiv za izradu uniforme za medicinske radnike.