Zašto bi danas netko glasao za koaliciju HDZ1990-HSP ?

Piše: dr. Ante Lauc

Kolege s kojima sam razgovarao proteklih dana složili su se da će daljni ostanak koalicije poslije izbora za posljedicu najvjerovatnije imati nestankak HDZ1990 i pretvaranje te stranke u prvu od frakcija Zvonke Jurišića.

No, isto tako su uvjereni da je Ljubić zakasnio s izlaskom, odnosno da je ovaj potez morao povući još prošle godine kad se ljuljala Vlada ŽZH, ako je građanima želio ponuditi nešto novo. Pravo je pitanje je li tada za to imao snage.

Ništa čudno, bilježimo tek dva desetljeća demokracije, pri čemu na HDZ-a BiH eru otpada punih 16 godina, a ona je po tom pitanju imala mnogo svojih specifičnosti, no to ostavimo za neku drugu prigodu. Iako su još uvijek na početku, kada je u pitanju višestranačje i pluralizam, građani ŽZH su se u mnogo čemu ipak približili zapadnim društvima.

Nepovjerenje u političare na ovim prostorima dosegnulo je kritičnu točku koja će se prije svega manifestirati u sve malobrojniji birački odaziv, na što i ove godine cilja i HDZ1990,nadajući se da će kao i proteklih godina svojim političkim (ne)djelovanjem ostati značajan politički faktor u ŽZH

Pojedini analitičari i većina političara ovakvo stanje pokušava obraniti floskulom da ŽZH nije nikakav izuzetak, odnosno da bi to trebali shvatiti kao stepenicu više u razvoju demokratske kulture, jer, eto, u izlasku na izbore izjednačiti ćemo se s demokratskim svijetom. Istina je, na žalost potpuno drugačija. Niti dvadeset godina od prvih višestranačkih izbora građani su se umorili od političara koji su godinama uspješno manipulirali njihovim emocijama,a naručito u posljednje četiri godine, upakiravajući katastrofalne gospodarske i socijalne programe u priču o "HRVATSKIM INTERESIMA" i pri tome prezentirali nevjerojatnu količinu samoljublja manifestiranog kroz borbu za dolazak i zadržavanje na vlasti, a s druge strane blateći sve što je HDZ BiH dobro napravio za svoje vladavine u ŽZH.

Borba za vlast jedan je od ključnih razloga postojanja bilo kave političke organizacije, što ovih dana bivši premijer ŽZH Zvonko Jurišić demonstrira u plaćeničkoj tiskovini, mostarskom Dnevnom listu. Legitimno je to pravo jer samo oni koji su na vlasti mogu provesti svoje programe i tako doprinijeti kvaliteti života zajednice. Problem nastaje kada stranka ili pojedini političari žele ostati na vlasti pod svaku cijenu. Tada nastaju najgori kompromisi s dugoročnim posljedicama.

Županijska koalicija je u svoje četiri godine vladavine napravila četiri puta više problema ovom narodu nego HDZ BiH za 16 godina, neki među njima iz ideala, neki zbog osobne koristi. No, unatoč svim pričama kako su 2006 godine bile nužne promjene zbog bahatosti HDZ BiH, ostati će zapisano da je ova koalicija HDZ1990, HSP i NSRzB za vrijeme svoje četverogodišnje vladavinu u ŽZH opljačkala vlastiti narod za 50 milijuna maraka i teško da će novi pobjednik izbora u ŽZH nešto moći promijeniti.

No, iako su prije godinu dana samosvjesni članovi HDZ1990 bili za napuštanja vlasti pobunila se manjina, pozicionirana u Ljubuškom ogranku HDZ1990, koja ja smatrala da za izlazak nema razloga, ponajviše zbog vlastitih interesa prožetim željom da se još više rodbine zaposli po županijskim institucijama, da se što više opere novca preko stranačkih udruga i naravno glavna je vodilja Ljubuške "90" loša vlast je bolja od one u kojoj sudjeluje HDZ BiH.

Argument se ponovno u njihovim skučenim mozgovima čini valjanim, no nekako ostaje gorak okus u ustima... Uz devedesetkinu osvetničku logistiku, ova Ljubuška manjina u medijskom eteru stvara veliku buku, pa se opet priča o raskolu i osipanju.

Je li ovo konačni kraj HDZ1990 ili početak oporavka? Na odgovor nećemo morati čekati dugo. Izbori su tu pred nama.