Tadić: Srbija želi bolju privrednu suradnju s federacijom BiH

Ovo je danas u Banja Luci izjavio predsjednik Republike Srbije Boris Tadić, koji je zajedno sa srbijanskim premijerom Mirkom Cvetkovićem te predsjednikom i premijerom Republike Srpske (RS) Rajkom Kuzmanovićem i Miloradom Dodikom sudjelovao u radu treće sjednice vijeća za suradnju RS-a i Srbije.
 
Tadić je naglasio i da je članstvo u Europskoj uniji strateški cilj i za Srbiju i za BiH, dodajući da za ove dvije zemlje ne postoji realna alternativna politika.
 
On je naglasio da Srbija podržava sve oblike regionalne suradnje, te da je, osim sa RS, zainteresirana za mnogo bolju privrednu saradnju s Federacijom BiH.
 
Nakon sjednice Vijeća za suradnju RS-a i Srbije rečeno je da su razmatrani daljnji koraci primjene Sporazuma o specijalnim i paralelnim vezama u oblasti ekonomije, prometa, energetike, zdravstva, obrazovanja i kulture.

Predsjednik RS-a Rajko Kuzmanovć kazao je da je Savjet za suradnju iskazao i punu privrženost Dejtonskom sporazumu i njegovim odredbama da je BiH složena država i međunarodni subjekt sa RS kao visoko decentraliziranim državotvornim entitetom i da je Srbija garant opstanka statusa RS i BiH.
 
„Privrženost Dejtonu znači i to da nema drugog puta osim puta ka Europskoj uniji i aktivnoj regionalnoj saradnji, i pozdravljamo takvu politiku Srbije i njenog predsjednika Borisa Tadića“, dodao je Kuzmanović.
 
Za suradnju RS-a i Srbije je još rekao da je u stalnom usponu, da je „veoma dobra i nije nijednog momenta zakazala“.
 
Sjednici Savjeta prisustvovali su srpski ministri finansija, rudarstva i energetike, prosvjete i zdravlja Diana Dragutinović, Petar Škundrić, Žarko Obradović i Tomica Milosavljević, kao i nekoliko ministara RS-a, a najavljeno je da će u naredna tri mjeseca resorna ministarstva dviju vlada potpisati memorandum o međusobnoj suradnji kako bi realizacija zajedničkih projekata bila što intezivnija.
 
Sporazum o uspostavljanju specijalnih paralelnih odnosa između RS-a i Srbije potpisan je u Banja Luci 26. rujna 2006. godine, a do sada su održane samo dvije sjednice Savjeta, i to jedna u Banja Luci 6. rujna 2007. godine i druga u Beogradu 7. studenog 2008. godine.
 
Naredna sjednica održat će se u Beogradu.

(Fena)