“Rat” bošnjačkih stranaka kao dio izborne kampanje

Da nismo u zadnjem mjesecu izborne kampanje, moglo bi se ustvrditi kako je pomalo iznenađujući bio nedavni istup lidera SDA Sulejmana Tihića na konferenciji za novinare na kojoj je optužio SBiH i SDP za tešku ekonomsku situaciju u državi i za “izgubljene četiri godine”.
Tihićeve strelice


Tihić je izravno prozvao stranku Harisa Silajdžića zbog prevrtljivosti i nedosljednosti, odnosno zbog činjenice da se nalazi u vlasti, ali kad treba preuzeti odgovornosti i povlačiti rezove u državi, a poglavito u Federaciji, onda se SBiH, kako kaže Sulejman Tihić, ponaša kao dio oporbenih stranaka. S druge strane, predsjednik SDA je prozvao SDP za nekoliko afera, a što je vrlo znakovito, SDA spominje i ime hrvatskoga člana Predsjedništva BiH Željka Komšića kojem se zamjera na nekim neprihvatljivim prijetećim izjavama prema Srbiji, poput onih tipa “po repu i po nosu”, od kojih, prema Tihićevim riječima, BiH nije imala nikakve koristi. Analitičari su doista pomalo zbunjeni i iznenađeni neuobičajenim i radikalnim istupom Tihića posebno što se tiče optužbi na račun SDP-a.
Tihićeve strelice prema SBiH su uglavnom očekivane, pa moglo bi se kazati i opravdane, jer se ta stranke doista ponašala kao oporba u nekim kriznim situacijama, primjerice u jeku masovnih prosvjeda invalida i branitelja. Tada je Haris Silajdžić kalkulirao s potporom određenim reformskim zakonskim rješenjima i praktično je stao na njihovu stranu, a ne principijelno u obranu stavova Vlade i svu odgovornost je tako zapravo svalio na SDA i premijera Mustafu Mujezinovića.

SDP nije uzrujan


Što je motiv i razlog Tihićevog prozivanja SDP-a, pitanje je koje “golica”, ako se zna da je upravo on često naglašavao kako mu je Lagumdžijina stranka, zbog socijalne osjetljivosti, opredjeljenja za jačanje državnih institucija i borbu protiv korupcije i kriminala, prihvatljiva kao partner. Mnogi se pitaju znači li to da od postizborne suradnje neće biti ništa. Istodobno neki mediji posvećuju čitave stranice i pokušavaju još više potaknuti nemira i doturiti “streljiva” zaraćenim stranama, a u korist trećega.
Predsjednik Glavnog odbora SDP-a Svetozar Pudarić nije uzrujan, dapače, spušta lopticu i stvari smješta u kontekst uobičajenih “iskrica” i odnosa između političkih stranaka na vrhuncu izborne kampanje i mobiliziranja birača.
“Ne znam da itko može koristiti pojam političkoga rata između SDP-a i SDA. Radi se o uobičajenoj razmjeni mišljenja koja su, očigledno, različita. Je li postojala ili se možda činilo da postoji neka vrsta bliskosti između naše dvije stranke, dovoljno je samo pogledati odnos zastupnika SDP-a i SDA prema različitim političkim pitanjima. Naše političke razlike su posve jasne i nisu nikako promijenjene. Ali, zadnja razmjena mišljenja je normalna faza u odnosima različitih političkih stranaka. Priča o koalicijama je preuranjena. SDP je jasno kazao, za nas su mogući koalicijski partneri svi oni koji su spremni ovu zemlju mijenjati i odvesti je u EU i praviti državu po mjeri čovjeka”, kazao je Pudarić.

Oštar rječnik


Izvor iz vrha SDA također tvrdi kako se zlobnici nemaju razloga radovati jer “rata” nema i radi se zapravo o ciljanom istupu Tihića s namjernim korištenjem nešto oštrijeg rječnika.
To se u najjačoj bošnjačkoj stranci tretira kao dio izborne kampanje kojim se želi mobilizirati članstvo SDA, poglavito onaj dio koji nije sklon SDP-u, a takvih je puno u SDA.
Oni su se još osnivanjem stranke očitovali o tome, a u zadnjih nekoliko godina i kroz niz istupa i samoga Bakira Izetbegovića i drugih “anticrvenih” članova SDA. Međusobnim optužbama sa SDP-om Tihić zapravo želi, kako kaže naš izvor, da se SDA i SDP međusobno politički hrane i jačaju jer je i u SDP-u puno članova koji ne žele nikakvu suradnju niti s jednom nacionalnom strankom.
Spominjanje Željka Komšića u tom kontekstu također je ciljano priopćenje iz SDA jer ta stranka ne želi da i jedan član SDA da glas Komšiću, nego Bakiru Izetbegoviću, kandidatu SDA. Očigledna je frustracija u SDA od rasipanja glasova jer objektivno je moguće da Komšić možda uživa simpatije i u dijelu članstva SDA. Bit će zanimljivo pratiti daljnji tijek kampanje i provjeravati odnos između SDA i SDP-a. Veliko zanimanje već je pokazao Savez za bolju budućnost koji, i Tihiću i Lagumdžiji, sada daje skoro cijelu stranicu u svom mediju.  

Piše: Antun Mrkonjić / dnevni-list.ba