Radmanović: Ideja o jednom predsjedniku apsolutno neprihvatljiva

Nebojša Radmanović, izbori 2010, SNSD, Nebojša Radmanović političar, SNSD, Nebojša Radmanović, Nebojša Radmanović, BIH, Nebojša Radmanović, BIH, Nebojša Radmanović, BIH, SDP BIH, Vijeće ministara, Nebojša Radmanović, Milorad Dodik, praznik, Nebojša Radmanović, Srpski član Predsjedništva BiH, Rusija, Peddy Ashdown, EU i BiH

"BiH mora ostati u fazi u kojoj su tri člana Predsjedništva iz tri konstitutivna naroda, ali se ne smije zabraniti ni 'ostalima' pravo kandidiranja. Zamislite da u ovoj situaciji potpune nacionalne i entitetske podjele jedan čovjek zapovjeda Oružanim snagama ili vodi vanjsku politiku", rekao je Radmanović za "Euroblic".

On smatra da problem unutar Predsjedništva, koji se manifestira i na vanjsku politiku, jesu različiti pogledi trojice članova na prošlost, sadašnjost i budućnost.

Radmanović je naglasio da su razmimoilaženja posebno došla do izražaja između njega i Harisa Silajdžića u drugoj polovici mandata.

"Željko Komšić uglavnom se priključivao Silajdžiću u glasanju. Sve to zajedno stvora lošu sliku o BiH, posebno u razdoblju kada je BiH članica Vjeća sigurnosti UN", naglasio je Radmanović, dodajući da deklarativno sva tri člana Predsjedništva podržavaju dobrosusjedske odnose, ali da u praksi nije tako.

Prema njegovim riječima, pitanja o kojima je došlo do najvećih razmimoilaženja su odnos prema susjedima, navodeći brojne napade na Srbiju, kao i likovanje s onim što se dogodilo s Ejupom Ganićem u londonskom sudu.

Govoreći o vanjskoj politici, Radmanović je istakao da bošnjački veleposlanici imaju neprimjerene istupe u medijima, te da ih potresaju financijske afere.

On je izrazio nadu da će do kraja godine biti uspostavljen bezvizni režim, te da je put BiH ka EU sada "maglovitiji" nego prije dvije godine.

"Čini se da i EU u ovom momentu nema jasan koncept, ali mislim da je izlaz da EU u kandidatski status primi preostale zemlje zapadnog Balkana", smatra Radmanović.

izvor: dnevnik.ba