Predsjednik HKDU BiH Ivan Musa za hercegovina.info

HDZ BiH, Dragan Čović, Jadranka Kosor, izbori 2010, Borjana Krišto, obljetnica, svačana, Ivan Musa, HKDU, izbori 2010, Ivan Musa, BIH, Ivan Musa, Dobar loš zao emisija, naša tv, Mario Vrankić, Ivan Musa, HNS

Kako ste zadovoljni predizbornom kampanjom Vaše stranke koja je kako znamo potpisala sporazum sa HDZ o zajedničkom nastupu na izborima?

S HDZ-om do pobjede. 

Kako opisati ovaj predizborni rat stranaka sa hrvatskim predznakom i kome je u cilju da posvađa ionako najmalobrojniji narod u BiH?

Vezira i janjičara na ovim prostorima poodavno ima, a to Vam je slučaj i u današnje vrijeme, samo danas prenešeno na politički teren i tu su te nedavno osnovane stranke koje su se i osnovale iz samo tih podaničko vazalskih odnosa.    

Posebno je žustra kampanja za člana predsjedništva iz reda hrvatskog naroda. Realno kolike su šanse da ovaj put pobjedi upravo hrvatski kandidat, a ne poltron iz reda takozvane multietničke stranke?

Fali Vam još jedan navodno hrvatski kandidat. Pa da se podsjetimo, Liberal Martin. I u čemu je sad razlika između ovog vašeg spominjanog multietničkog i Rasimovog    liberala. Nema. Jel to možda takvi profili zaslužuju potporu hrvatskih glasača? E, to se neće desiti.

Kandidatkinja HDZ  BiH, gospođa Borjana Krišto je naš izbor. Jedini realan i pravi izbor, izbor iz Stranke koja je imala veliku odgovornost u prošlosti kada su se pojavljivali koje kakvi «Rasimovi liberali», odnosno iz Stranke koja će imati najveću odgovornost  za opstojnost Hrvata u Bosni i Hercegovini. 

Ovi izbori i predizborna kampanja će ostati upisani u povijesti kao prvi na kojima je zabranjeno učestvovanje aktualne predsjednice HSS-a Ljiljane Lovrić koja je bila kao i Vi potpisnica sporazuma sa HDZ-om. Kako to komentirate i da li je bilo sličnih pritisaka na Vas i Vašu stranku?

Kratko jasno, prevladala je janjičarska struja. O njima i njihovim toliko, a gospođi Lovrić želim uspješanu političku karijeru. Svakako da i HKDU BiH je izložen svakojakim pritiscima i iznutra „taktika janjičara" i izvana, al uzalud im.    

Ovi izbori su posebno bitni za HNŽ. Protekla vlada se nije baš proslavila nekim rezultatima. Da li su to birači shvatili i da li možemo očekivati smjenu vlasti nakon 3.listopada?

HKDU BiH je jasno kazao da je protiv ove Vlade čim je uspostavljena u HNŽ-u i kazali smo da je u ovakvoj Borasovoj vladi, nama, Hrvatima, ostalo je da sadimo paprike i kavade, a kako se sad vidi, niti to. Oni su prošlost zbog kojih ćemo dugo ispaštat.  

Vlada koja je vladala ZHŽ je također po svim parametrima koji sada izlaze na vidjelo loše vladala. Postoji li ikakav zakon koji može sankcionirati poteze koje napravi neka vlada konkretno ova u ZHŽ?

Zakoni u ovoj državi postoje i na institucijama je da ih provode. Vlast Zvonke Jurišića i njegovih koalicijskih partnera je pokazala svo biserje njihovog shvaćanja politike i demokracije na ovim prostorima. To je strašno. Tu je previše toga da bi sad o tom «Malom Kebi», dovoljno se samo prisjetiti uloge i ponašanja Zvonke Jurišića alias Mali Kebo, kad su divlje horde Sarajlija navalile da razore naš Široki Brijeg.  

Kako uopće mogu funkcionirati vlade koje su sastavljene od stranaka koje nemaju ništa zajedničko?

BiH je složena država koju tvore tri naroda i u kojoj nisu riješena nacoinalana pitanja i sve iz tog najbitnijeg problema i nastaje pa i to što vi pitate. Tek rješenjem nacionalnog pitanja, svakako uz dogovor tri naroda, može se očekivati i funkcionalnost u životu ove države. 

Da li je NSRZB kukavičje jaje hrvatskog naroda. Njeni čelnici se čas predstavljaju kao zaštitnici hrvata, a ovisno o dnevnoj politici često su vole pohvaliti i da su multietnička stranka.

Javno ljudi kažu da nisu hrvatska stranka i to oni koji glasuju za njh znaju tko su i što su.

Kome je u interesu da se ništa ne poduzima u svezi kupovine glasova? Mešetari stranke Radom za boljitak javno skupljaju potpise potpore za svoju stranku, a za uzvrat nude meso, majice, novac i što sve ne.

Mešetara u svakom poslu ima i bit će, i u političkom životu. Onaj tko glasuje za takvo nešto on za sebe zna tko je.   

Država BiH je svojevrstan protektorat kojom upravlja međunarodna zajednica. Kako se riješiti toga i kako promijeniti izborni sustav, konkretno za izbore Hrvatskog člana predsjedništva, kao i statut grada Mostara?

Prvo, u Gradu Mostaru ne postoji demokracija, ona je umrla kada je «Veliki vezir» proglasio aparthejd u Mostaru i to pitanje isključivo mora riješiti Ured Visokog predstavnika i moraju vratiti jednako pravo glasa u Mostaru Hrvatima. Pitanje jednakopravnosti Hrvata u BiH se mora riješiti kroz dogovor tri naroda kroz  izmjene Ustava.

Evo ovih dana se na velika vrata najavljuje ulaz islamske tv Al Jazire u BiH, dok se hrvatima ovdje to godinama osporava i brani. Kada možemo očekivati kanal na Hrvatskom jeziku u BiH i imamo li ljude u vlasti koji će za to izboriti?

Na tom pitanju se jasno oslikava jad i bijeda ove države. Jedan narod u svojoj državi da nema pravo na TV kanal na svom jeziku a druga dva to isto pravo imaju. Van pameti je da bošnjci zaustavljaju uspostavu kanala na Hrvatskom jeziku s obrazloženjem da to zadire u njihov nacionalni interes. Na razini države HDZ BIH je po tom pitanju dosta toga uradio i ja se nadam da će se taj posao završiti u narednom periodu.

Na kraju krajeva Vi ste jedan od najvećih zagovornika hrvatskog  entiteta i koliko smo danas daleko ili blizu tog cilja?

Bosna i Hercegovina je višenacionalna država koju tvore tri naroda i jedino održivo rješenje je fedralni ustroj po mjeri sva tri naroda. Hrvati su na krvi izborili svoju Herceg Bosnu, ali smo ušli u federaciju vjerujući u istinsko građenje države, al se to pretvorilo u moru s nesagledivim posljedicama za Hrvate. Bošnjaci nas smatraju plijenom i poraženim što im je uvelike pomogao Ured visokog predstavnika s promjenama ustava prije desetak godina.

HDZ BiH ima jedini ponuđeno konkretno rješenje novog teritorijalnog rješenja kroz ustavne promjene i smatram da se svi trbamo okupiti i istrajati na takvom rješenju. To je rješenje od 4. federalne jedinice s tim da je jedna Sarajevo distrikt.

Tko je po Vama glavni krivac za razbijanje Kreševske šestorke?

To ostavljamo da vidimo poslije izbora .  

Evo danima slušamo o stvaranju neke alijanse nakon izbora u kojoj bi se našle i neke hrvatske stranke. Koliko takve najave mogu ugroziti hrvatske pozicije u BiH?

Prije deset godina takva slična alijansa je bila uz pomoć međunarodne zajenice. Muslimani bošnjaci u vlast su uzeli HSS Šimića i  NHI  Zubaka  sa jedno 250 glasova onog Križanovića i sva su nam prava ukinuli. E sad možemo samo zamisliti da to ostvare sutra gdje bi smo zavšili.

Dugo ste u politici, pratite zbivanja i Vaši istupi su dosta upečatljivi i zapaženi. Vaš stav je isti i možete li nam kao iskusan političar pokušati predvidjeti rezultate listopadskih izbora?

Što se hrvatskog političkog bića tiče, svakako da će HDZ BiH biti ponovno daleko najjača hrvatska stranka i preuzeti na sebe onu odgovornost što joj i od samog začetka i pripada.

Za kraj još poruka Hrvatima pred ove izbore od Ivana Muse.

Hrvatski narod se već dvadeset godina bori: u ratu vojnički, a poslije rata političkim    sredstvima za ostvarivanje svojih suverenih prava u BiH, za svoju Herceg Bosnu, za svoju federalnu jedinicu u BiH. Ili ćemo se za to izboriti ili ćemo kao narod nestati. Budimo ustrajni i uspjet ćemo. Od iznimne je važnosti da i dalje budemo plebiscitarni kad su u pitanju nacionalni interesi. Blok stranaka koje predvodi HDZ BiH traži od Vas izbornu podršku i Vaše povjerenje na zajedničkom projektu ostvarenja prava hrvatskog naroda u BiH na svoj entitet. Nemamo pravo odustati. Izborimo se zajednički za to.

Hrvatski narod u BiH na političkoj sceni može birati ili-ili. Ili BiH sa hrvatskom federalnom jedinicom za što se zalaže Blok stranaka predvođenih HDZ-om BiH ili BiH bez hrvatske federalne jedinice za što se zalaže nedavno osnovani HDZ i njegov antifašistički HSP.

Budimo ustrajni. Borimo se za svoje.

Izađimo na izbore i dajmo svoj glas kandidatima na listama HDZ BiH i Borjani Krišto, za hrvatskog člana predsjedništva BiH