Opći izbori u BiH: još tri dana, a prijava nema

Opći izbori u BiH: još tri dana, a prijava nema
Glasnogovornica SIP-a Maksida Bajramović izjavila je kako u tome nema ništa neobično jer prijave počinju pristizati tek posljednjeg dana, a rok za prijavu političkih stranaka i neovisnih kandidata je 21. svibnja do 17 sati.

Prijave političkih stranaka i neovisnih kandidata, SIP bi trebao ovjeriti do 5. lipnja, a od 5. do 15. lipnja koalicije i liste neovisnih kandidata mogu podnositi svoje prijave, što će SIP razmatrati i ovjeriti do 22. lipnja.

Od 22. lipnja počinje proces podnošenja kandidacijskih listi koji će trajati do 5. srpnja, dok će se kompenzacijske liste podnositi od 30. srpnja do 4. kolovoza, te bi tako 19. kolovoza SIP mogao objaviti konačne liste kandidata na općim izborima u BiH.

Administrativne mjere zabrane sudjelovanja na listopadskim općim izborima imaju Demokratska stranka, Zeleni BiH, Demokratski pokret Srpske - Depos, Narodna bošnjačka stranka, Stranka biznisa Srpske, Brčanska alternativa Brčko Distrikt BiH, Partija socijalne pravde i Demokratski centar.

SDA je ovih dana u javnosti izrazila sumnju kako bi navodno moglo doći do krađe glasačkih listića s obzirom na to tko je dobio posao njihova tiskanja.

Irena Hadžiabdić, predsjednica Središnjeg izbornog povjerenstva, izjavila je za sarajevski dnevnik “Avaz” kako je takva opaska “politička i izborna kampanja”.

 - SIP je kao najpovoljnijeg ponuđača izabrao tiskaru “Amos Graf”, dok je CPU, koji je dobivao poslove tiskanja glasačkih listića od 2004. godine, ovaj put bio trećerangirani zbog najskuplje ponude, pojasnila je Hadžiabdić.

Napad na SIP ona je ocijenila “političkom i izbornom kampanjom u kojoj, vjerojatno, pojedinci imaju financijske interese”.

 - SIP ima apsolutnu kontrolu i nadzor nad procesom izrade i prijevoza glasačkih listića, koji podrazumijeva nekoliko sustava zaštite i tu se ništa ne prepušta slučaju, niti postoji ikakva mogućnost manipulacije, kazala je Hadžiabdić, te dodala kako nikada nisu imali bilo kakve nepravilnosti pri izradi i prijevozu listića i da imaju dobru suradnju s MUP-om.

Slobodna Dalmacija