Lovrić: Zubak pokušava izvesti puč u stranci

Nekadašnji predsjednik NHI-ja i visoki hrvatski dužnosnik za vrijeme rata u BiH Krešimir Zubak, koji je tada bio član HDZ-a BiH, sazvao je županijski odbor HSS-NHI-ja središnje Bosne na kojem su se okupili stranački istomišljenici iz više organizacija stranke i pokrenuo inicijativu za smjenu predsjednice Lovrić. Uzvratila je predsjednica nazivajući pučistima Zubaka i dio stranke koji ga podupire, a u utorak je i hercegovačko-neretvanski odbor ove stranke zatražio izbacivanje Zubaka iz HSS-NHI-ja.

- O mome statusu u stranci odlučivat će oni koji su me birali na Saboru, a ne skupina pučista, napisala je u izjavi predsjednica HSS-NHI-ja Ljiljana Lovrić.

- HSS-NHI jest stranka koju se već godinama anatemizira na hrvatskoj političkoj sceni u BiH zbog ulaska u Alijansu i potpisivanja sramnih Petritschevih amandmana koji su od Federacije BiH napravili tamnicu, a stanje u BiH dodatno zakomplicirali. Gospodin Zubak, tadašnji predsjednik NHI-ja, napravio je to protivno odluci tadašnjeg predsjedništva NHI-ja. Predsjedništvo ga nije sankcioniralo, ali ga je narod kaznio! Hrvatski narod zbog toga već godinama kažnjava, stoji u izjavi.

Član Predsjedništva ove stranke Ante Čolak, koji je sudjelovao na sjednici Županijskog odbora središnje Bosne, osudio je sporazum koji je potpisala predsjednica Lovrić dodajući da se radi o pojedinačnom istupu koji ne obvezuje ovu stranku. Predsjednik Glavnog odbora Krešimir Zubak najavio je da će se zatražiti ostavka predsjednice na sjednici Glavnog odbora ove stranke koji je zakazan za kraj tjedna.

večernji list