Krišto: Pozivam Bošnjake da pokažu odgovornost spram Bosne i Hercegovine

Gospođo Krišto kako ocjenjujete svoju kampanju za izbore 3. listopada?

Jako sam zadovoljna jer je moja kampanja pozitivna i profesionalna, a u isto vrijeme ostavlja dovoljno prostora da u neposrednom kontaktu s biračima podijelim zajedničku brigu za budućnost svih nas. Iako je moja kampanja u duhu modernih zapadnih kampanja, raduje me da smo uspjeli zadržati i dozu prepoznatljivog duha i konteksta našeg društva što se najbolje vidi neposrednim i neformalnim susretima s biračima. Upravo su ti susreti ono što daje snagu i zbog čega sam više nego zadovoljna do sada provedenom kampanjom.

Kampanja drugih političkih stranaka i kandidata iz vašeg kuta?

Moram priznati kako se baš i nisam bavila analizom kampanja drugih političkih stranaka i kandidata. Vjerujem kako su svi radili najbolje što su mogli i znali, a ako su predstavili sve ono što su planirali imaju razloga za zadovoljstvo.

Ako je teško vidjeti sve aktere možete li nam prokomentirati kampanju Martina Raguža?

Poznajem politički stil Martina Raguža i on ga je samo prenio u kampanju. Čini mi se kako je puno priče bez pokrića. Imam osjećaj da je Martinov problem vjerodostojnost, budući da mu se, ako sam dobro primijetila, poruke u kampanji razilaze od onoga što je radio i uradio do kampanje. Kažu mi kako Martin Raguž ima problema i unutar svoje stranke i koalicije. Ali to stvarno ne mogu potvrditi.

Kampanja Željka Komšića?

Zar gospodin Komšić vodi kampanju? Osobno gotovo da i nisam primijetila njegovu kampanju za člana Predsjedništva BiH. Ili je možda riječ o nekoj novoj „nevidljivoj“ kampanji u koju se gospodin Komšić upustio jer ima signale da može računati na bošnjačke glasove i izbornu utrku smatra već završenom. U svakom slučaju, vrlo neobična kampanja, blago rečeno čudna.

Vaša stranka tijekom kampanje stalno poziva bošnjačko biračko tijelo da se suzdrži od glasovanja za hrvatskog člana Predsjedništva BiH.

Što je čudno u tome? Zar nije sasvim normalno da Hrvati biraju hrvatskog, Bošnjaci bošnjačkog, a Srbi srpskog člana Predsjedništva BiH. Točno je da predsjednik HDZ BiH prof. dr. sc. Dragan Čović javno upućuje poziv bošnjačkom biračkom tijelu, ali i bošnjačkoj eliti da pozovu birače Bošnjake da se suzdrže od glasovanja za hrvatskog člana Predsjedništva BiH. Naglašavam, da se suzdrže od glasovanja ne za Komšića nego za bilo kojeg kandidata koji se natječe za mjesto hrvatskog člana Predsjedništva. Svi oni koji istinski žele Bosnu i Hercegovinu, a ja se iskreno nadam da je to velika većina, vjerujem da će uvažiti ovaj poziv i prepustiti Hrvatima da sami izaberu svog člana Predsjedništva BiH. U ovom kontekstu, želim kazati kako SDP isticanjem kandidata jedino za mjesto hrvatskog člana Predsjedništva BiH čini veliku štetu za političke procese u BiH koje takvim postupcima vraća ne korak unazad, nego nekoliko godina unazad. Ovim se ozbiljno destabilizira zemlja, i ruše se temelji njezine opstojnosti i održivosti. Osobno vjerujem kako su Bošnjaci istinski opredijeljeni za Bosnu i Hercegovinu, za njezin put u EU i da neće svojim glasovanjem za bilo kojeg kandidata za hrvatskog člana Predsjedništva doprinijeti negiranju pozicije hrvatskog naroda u BiH. I sama ću iskoristiti priliku da pozovem Bošnjake da pokažu odgovornost spram Bosne i Hercegovine i Hrvata kao jednog od tri konstitutivna naroda u BiH i svojim glasovima ne dopuste izborni inženjering koji se vrlo vjerojatno priprema. Naglašavam, riječ je o najvišoj poziciji narodnog predstavljanja gdje se testira ravnopravnost naroda. Ma nije slučajno u Ustavu izričito naznačena narodna pozicija članova Predsjedništva BiH i time njihova legitimnost.

Kako gledate na brojne ankete koje se pojavljuju u javnosti a vezane su za izborne rezultate?

U razvijenim demokracijama ankete su vrlo važan instrument u kampanji. S jedne strane pomažu akterima u kreiranju kampanja, a s druge strane pomažu biračima u procjeni stanja i odnosa u kampanji. Kako se naše društvo još uvijek ne može nazvati društvom razvijene demokracije tako ni ankete i različita istraživanja nemaju mnogo uporišta u javnom mnijenju. Ono što mi svi vidimo i čujemo na terenu bitno se razlikuje od rezultata tih navodnih anketa. Zašto kažem navodnih? Jer mi se često učini da se one rade u uredima, i glavama pojedinaca, budući da nemaju mnogo veze s raspoloženjem na terenu. Takvo ponašanje, prije svega naručitelja tih anketa, držim neodgovornim spram javnosti i birača. Za moju kampanju relevantno je ono što čujemo u izravnom kontaktu s biračima prema čijim se stavovima ravnamo pri donošenju odluke o dopunjavanju sadržaja kampanje. Daje li mi neka anketa 3, 13, 33 ili ne znam koliko posto glasova apsolutno je nebitno u odnosu na osjećaj koji doživite kad vam obični ljudi stisnu ruku i daju podršku, od Orašja do Neuma.

Mediji su dosta pisali o mogućoj novoj Alijansi za BiH koju bi trebao predvoditi SDP zajedno sa SDA i HDZ 1990. Što vi mislite o tom konceptu?

Osobno ne znam i ne mogu potvrditi taj koncept. No, evidentno je kako neki oblici suradnje postoje. To se da iščitati kako u medijima. S druge strane ako je to politički koncept navedenih stranaka bilo bi bolje da su ga javno objavili i otklonili sve mogućnosti špekuliranja. No i šutnja je valjda dio njihove strategije. Predsjedništvo BiH je ovih godina bilo poprište brojnih sukoba i političkih trzavica. Sve to je jako djelovalo na stagnaciju političkih odnosa u BiH.

Što vi možete promijeniti ukoliko uđete u Predsjedništvo BiH?

Prioritet nad prioritetima je vraćanje povjerenja u Predsjedništvo BiH kao instituciju. S obzirom na ustavni i politički značaj, Predsjedništvo BiH mora biti mjesto gdje će se raspravljati na temelju snage argumenata, a ne na argumentu snage. Da bi se to ostvarilo potrebno je stvoriti klimu političkog povjerenja između članova Predsjedništva, ali i političkih stranaka koje participiraju u vlasti čime bi se institucijama vlasti vratila nužno potrebna vjerodostojnost. Nisam pobornik sitnog politikantstva koje kratkoročno možda i donosi neku korist, ali dugoročno šteti ne samo odnosima unutar Predsjedništva nego i države u cjelini. Zato bi bilo bi dobro da se što više političkih odluka donosi konsenzusom. Dakle vraćanje povjerenja u Predsjedništvo kao instituciju, stvaranje klime političkog povjerenja i vjerodostojnost u radu tri su temeljne odrednice mog budućeg rada u Predsjedništvu BiH. I naravno na koncu vraćanje izbornog legitimiteta ovoj najvišoj državnoj instituciji.

Koga od bošnjačkih a koga od srpskih kandidata bih željeli vidjeti u Predsjedništvu BiH?

Za razliku od politike SDP-a, ja bih prepustila Bošnjacima da biraju svoga člana Predsjedništva BiH, a srpskog Srbima. Bilo bi grubo da kažem kako bi voljela vidjeti jednog a ne drugog ili trećeg kandidata. Za mene je najvažnije da član Predsjedništva BiH ima hrvatski,, bošnjački i srpski legitimitet. Vjerujem da ću uspješno surađivati bilo tko bio izabran.

Kako vidite Bosnu i Hercegovinu sutra?

Mnogo ljepšu nego danas. Prije svega vidim je kao državu sretnih i zadovoljnih ljudi, u kojoj će sva tri naroda biti zadovoljna svojom ustavnom i političkom pozicijom. Vidim i gospodarski razvijeniju Bosnu i Hercegovinu koja je članica euroatlantskih integracija i primjenjuje europske standarde. Hoće li ona postati takvom kakvom je vidi Borjana Krišto ovisi o svima nama, o tome koliko ćemo istinski svi raditi za ljepšu i sretniju Bosnu i Hercegovinu. Osobno sam svojim političkim radom i do sada, a sigurno ću i ubuduće raditi za tu sretniju i ljepšu budućnost naše zemlje, njezinih naroda i svih građana.

dnevni avaz