HSP BiH: Po naputku m:tel-a Čović ruši HT Mostar

Dragan Čović
Ono što je nama iz HSP-a BiH u svemu ovome najzanimljivije optužbe su protiv Stipe Prlića, čiji se reizbor na dužnost direktora i predsjednika Uprave spomenute tvrtke već godinu dana blokira od strane tri člana Nadzornog odbora, a što ih je kao kandidate HDZ-a BiH imenovala Federalna Vlada.

No, u svim tim tekstovima i napisima nigdje se ne spominje poslovanje HT-a Mostar iz 2007. godine kada je ova kompanija, također pod vodstvom Stipe Prlića, polučila poslovni rezultat za pamćenje.

Nekome u Sarajevu i Banja Luci, a iz priloženog je vidljivo i u samom Mostaru, očito smeta i to što su plaće djelatnika u HT-u Mostar i dalje, usprkos lošijeg poslovanja, dosta visoke, pa i tu činjenicu spočitavaju čelnim ljudima tvrtke.

Mi se u HSP-u BiH pitamo zašto nitko od svih tih istih medija ne spominje kako su privatizacijom TRS-a izmijenjeni uvjeti poslovanja na telekom tržište BiH? Naime, sve agresivniji nastup na tržištu kao i roaming unija sa Srbijom donijela je federalnim telekomima pad profitabilnosti.

Važno je još napomenuti da TRS ne podliježe pod sustav javnih nabavki, a što mu daje još veću konkurentsku prednost na tržištu. Upravo je i HDZ-ova, odnosno politika Dragana Čovića, politika destabilizacije HT-a Mostar posljednjih godina doprinijela današnjoj situaciji ovog poduzeća, situaciji koja je dosta „šarena“.

Ako se osvrnemo na razdoblje u 2008. godini uvidjet ćemo kako je HT Mostar od 23.03. - 27.05. 2008. godine imao tek privremeni Nadzorni odbor jer su članovi NO-a ispred većinskog vlasnika FBiH bili privremeno imenovani. Međutim, od 28. 05. -22. 12. 2008. godine HT Mostar nije imao Nadzorni odbor jer članovi NO-a ispred FBiH kao većinskog vlasnika nisu bili imenovani!

Ova činjenica imala je za posljedicu otežano poslovanje što se može vidjeti i po rezultatima poslovanja, naročito u zadnja četiri mjeseca do kada su se iscrpili ugovori i suglasnosti Nadzornog odbora do 27. 05. 2008. godine, koji su omogućavali kakvo takvo normalno funkcioniranje HT-a. Stopa profitabilnosti je sa 7 posto 31. 08. pala na 3 posto krajem 2008. godine što je uzrokovalo i pad neto dobiti za 13, 2 milijuna KM u  zadnja četiri mjeseca te godine.

HSP BiH s pravom vjeruje da je dr. Dragan Čović izravni ili djelomični krivac u rušenju brojnih uspješnih gospodarskih subjekata što su većinskim dijelom bili u vlasništvu bh Hrvata, no očito mu sve to nije dovoljno, pa i dalje igra svoju igru, manipulira narodom i nastavlja rušiti i ono malo vrijednog što je ostalo bh Hrvatima, te se možemo i trebamo upitati za koga Čović i do kada više nastavlja sa svojim rušilačkim pohodom?