Federalna televizija odustala od projekta emitiranja izbornih emisija javnih servisa u BiH

Prema pisanju "Nezavisnih novina", jedan od problema za FTV bio je odabir stranaka koje je NDI izabrao na osnovu njihovog istraživanja, pa su se trebali predstaviti kandidati šest stranaka sa najvećom podrškom anketiranih birača.

FTV je, prema neslužbenim saznanjima, odustala od ovog projekta po nalogu SDP-a BiH jer njeni predstavnici, prema rezultatima NDI, ne bi sudjelovali u prvoj emisiji većih političkih stranaka zato što se u RS nisu našli među šest prvih stranaka.

Isti izvor navodi da su u FTV-u za 30. rujan planirali da emitiraju izbornu debatu koju, navodno, treba da vodi Bakir Hadžiomerović, urednik magazina "60 minuta", zbog čega im nije odgovarao taj termin, pa su im NDI izašli u susret tako da tu emisiju u realizaciji tri javna servisa emitiraju naknadno.

Nakon toga pojavio se novi problem jer, navodno, voditeljica sa FTV-a nije željela da predlaže pitanja, niti da prihvaća prijedloge drugih, jer to smatra pritiscima i neprofesionalnim radom. Nije urodilo plodom ni obrazloženje iz NDI-ja da se po istom modelu vode TV debate u predsjedničkoj kampanji SAD.

"FTV se povukao iz projekta iako još nismo dobili službeni dopis o tome. To neće ugroziti projekt jer će ostala dva emitera raditi emisije kako je i najavljeno: 16. rujna u Banjaluci, u Mostaru 23. rujna i u Sarajevu 30. rujna", rekla je Selma Milovanović, glasnogovornica NDI-ja, koja nije znala točne razloge odustajanja FTV-a.

NDI je u suradnji sa tri javna emitera u BiH trebalo da organizira tri tv debate u Banjaluci, Mostaru i Sarajevu, a planirano je da se u prve dvije emisije predstave političke stranke na entitetskom nivou, te na nivou BiH u trećoj emisiji.

Prema planu, emisije su trebali voditi voditelji tri javna emitera Vlado Šušak (BHRT), Biljana Knežević (RT RS) i Elma Kazagić (FTV), a oni su trebali da predlože po pet oblasti o kojima će razgovarati s gostima, dok bi neka pitanja predložili iz NDI-ja, koji je nedavno obavio i istraživanje o budućem izbornom plasmanu političkih stranaka u BiH.

Na istom principu radit će se i preostale dvije emisije, te neće biti vodećih stranaka iz RS u emisiji u Mostaru, jer prema istraživanju nisu dobili podršku na nivou FBiH.

Posljednja emisija, koja treba da se realizira u Sarajevu, okupit će najjače političke stranke u BiH na osnovu istraživanja NDI-ja.

Željko Tica, odgovorni urednik informativnog programa najavio je jučer da će se povodom projekta NDI oglasiti priopćenjem.

(Srna)