Drugi muslimanski član predsjedništva BiH provocira Hrvate

izbori, Željko Komšić, BIH, SDP BIH, df bih, BIH, Željko Komšić političar

- Oni imaju pravo na svoj politički stav. Privatno sam to rekao više puta, evo ponovit ću to i sada, priželjujem da bude taj jedan kandidat, pa daj da vidimo, da završimo i tu priču, kazao je Komšić.

Izbori u BiH trebaju biti održani 3. listopada i aktualni član Predsjedništva BiH iz hrvatskog naroda očito se referirao ne (ne)mogućnost postizanja sporazuma između vodećih stranaka s hrvatskim predznakom o izboru jednog kandidata za predsjedništvo, čime bi se umanjile šanse da SDP-ovi glasači, pretpostavlja se većinom - Bošnjaci, izaberu hrvatskog člana "kolektivnoga šefa" bh. države.

Ipak, izjava je utoliko zanimljivija jer je Komšić dragovoljno pristao da se kandidira za etničko, hrvatsko, mjesto u Predsjedništvu BiH. On , naravno, ima potpuno pravo misliti da sadašnji način izbora članova "kolektivnoga šefa" bh. države prema etničkom načelu nije dobar - ali kad već sudjeluje u utrci, onda samim tim i pristaje na njezina pravila.

Očito, kod Komšića je u pitanju ipak nešto drugo i mogu se razumjeti neke žustre reakcije na gore spomenutu izjavu - primjerice, popularni hercegovački portal poskok, Komšića je zbog nje svrstao u rubriku "Šupak tjedna". Doduše, poskok je malo preformulirao Komšićevu izjavu protumačivši je ovako: "Priželjkujem da Hrvati iziđu s jednim kandidatom za člana Predsjedništva pa da odmjerimo snage". Prilično prosto i nimalo na akademskoj razini, ali vjerojatno dobro oslikava raspoloženje dobrog dijela građana BiH koji se ćute Hrvatima o Komšićevoj novoj kandidaturi za njihovog zastupnika.

Izjava je, inače, dana, još početkom lipnja, no do sada je promaknula većini političkih komentatora.

Komšić se inače, slično kao i lider HDZ BiH Dragan Čović, do rata izjašnjavao Jugoslavenom. Komšić je u ratu bio istaknuti pripadnik Armije R BiH, a posve se okrenuo svom bosanskohercegovačkom identitetu nakon neupješnog pokušaja da se domogne hrvatske domovnice (jer nije mogao priložiti niti jedan validan dokaz da se prije 1991. izjašnjavao Hrvatom - što je bilo potrebno za upis u knjigu hrvatskih državljana - a za razliku od supruge Sabine koja je punopravna državljanka RH).

Dnevnik.ba